Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Dalai Lama: Kina tager ikke selvmord seriøst

Efter en bølge af selvafbrændinger langer tibetanernes religiøse overhoved ud efter de kinesiske magthavere

Syv tibetanere har i løbet af den seneste uge sat ild til sig selv i en hidtil udset demonstration mod det regerende kommunistparti, der i øjeblikket afholder partikongres i Beijing. Senest begik en 18-årig mand selvmord foran et kloster i Kina lørdag.

Nu angriber tibetanernes religiøse leder og politiske overhoved, Dalai Lama, de kinesiske toppolitikere: Magthaverne tager ikke selvmordene seriøst.

- Den kinesiske regering må kulegrave årsagen til disse selvafbrændinger. Kina undersøger det ikke seriøst og prøver at dæmme op for selvafbrændingerne ved at kritisere mig, siger Dalai Lama fra det sydlige Japan, hvor han i øjeblikket er på besøg.

Angrebet fra tibetanernes leder er det første, siden Kinas enerådige kommunistparti indledte sin partikongres i torsdags. Her skal verdens største politiske parti vælge landets nye ledere.

69 mennesker har siden 2009 sat ild til sig selv for at protestere mod, at magthaverne i Beijing regerer i Tibet - 54 af dem har mistet livet.

Inden ugen er omme ventes det, at verdens folkerigeste nation og næststørste økonomi får ny ledelse.

Der er lagt op til, at præsident Hu Jintao udskiftes med vicepræsident Xi Jinping. Tronskiftet forventes at ske ved afslutningen af partikongressen, og formelt overtager Xi formentlig først præsidentposten til marts næste år.

Også premierminister Wen Jiabao og andre kinesiske ledere ventes at blive erstattet af nye politiske kræfter i løbet af de næste dage.

Kinas kommunistparti, som kom til magten i 1949 efter en lang og blodig borgerkrig, har i de senere år lovet befolkningen at skabe økonomisk vækst og løfte millioner ud af fattigdom.

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen