Frankrig: Islamister i Mali en fare for Europa

Hvis vi ikke handler, vil en terrorenhed etablere sig i Mali, advarer Frankrigs forsvarsminister

Islamistiske ekstremister, som har taget magten i det nordlige Mali, udgør ikke blot en trussel for regionen, men også for Europa, siger den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian.

- Hvis der ikke gøres noget, så vil islamisterne ændre det nordlige Mali til en bastion for terrorisme, siger ministeren.

- I Mali er det vor sikkerhed, som står på spil. Frankrigs sikkerhed, Europas sikkerhed. Hvis vi ikke handler, vil en terrorenhed etablere sig for at slå ned i andre lande - blandt andet i Frankrig, siger Le Drian.

Han har tidligere har sagt, at Frankrig kan støtte en vestafrikansk interventionsstyrke med udstyr - men ikke med soldater i felten.

Hans udtalelse kommer samtidig med, at vestafrikanske ledere er nået til enighed om at oprette en styrke på 3300 soldater, som skal sættes ind mod islamisterne i Mali.

De 15 medlemslande i den vestafrikanske samarbejdsorganisation, Ecowas, besluttede søndag på et topmøde, at en international styrke skal forsøge at genvinde kontrollen med de områder, hvor islamisterne har kontrollen.

Mali var indtil marts i år noget nær et mønsterdemokrati i Afrika. Men efter et militærkup, hvor landets præsident blev fjernet, har militante muslimske ekstremister udnyttet et vakuum efter militærkuppet til at tage kontrol med store dele af den nordlige del af landet.

Tuaregerne, som repræsenterer en mere moderat form for islam, er blevet marginaliseret af islamisterne, og mange av dem har søgt tilflugt i Burkina Faso og andre nabolande.

Imens har islamisterne taget fat på at ødelægge kulturelle mindesmærker og tvinge alle kvinder til at dække sig til.

FN og vestlige lande har tidligere opfordret afrikanske lande til at gribe ind med militær magt i Mali for at nedkæmpe de militante grupper i nord.

Den dominerende gruppe i det nordlige Mali hedder Ansar Dine, der består af flere yderst ekstremistiske undergrupper med nære forbindelser til terrornetværket al-Qaeda.

/ritzau/AFP

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen