Politidrab: Videoen der ryster Sydafrika

Betjente dræber 34 og sårer 78 i den værste politimassakre siden Apartheid. Minefolk sværger på hævn. Advarsel: Stærke billeder

Se massakren i videoen over artiklen. ADVARSEL: Stærke billeder

-----------------------------------

Desperate kvinder leder efter deres afdøde elskede, mens præsident Jacob Zuma er rejst hjem til Sydafrika for at håndtere politimassakren, der har rystet landet.

Tungtbevæbnede politibetjente skød og dræbte torsdag 34 strejkende minearbejdere og sårede 78 ved byen Rustenburg.

Billederne af politibetjente i skudsikre veste, som skyder nærmest tilfældigt ind i folkemængden og støvet bringer bitre mindelser frem.

Læs også:

Se også: 'Mine-massakre minder om apartheid'

- Denne type konflikter med så omfattende vold har vi ikke set siden 1994. Der har været konflikter og uro i Sydafrika, men vi har ikke set denne slags brug af skarpe skud, hvor man dræber så mange. Det vækker minder om de store demonstrationer imod Apartheid, siger afrikaekspert Elling Tjønneland til vg.no.

'Blodbad', 'Dødens mark' og 'Mineslagteriet' er bare nogen af de overskrifter de lokaler medier ifølge vg.no har taget i brug.

Siden har flere moddemonstrationer genlydt af de gamle antiapartheid-sange.

'Politi, stop med at skyde vores mænd og sønner,' stod der ifølge AP på et banner.

'Indstil skydningen'
På et pressemøde siger politichef Riah Phiyega, at politiet var tvunget til at skyde mod de ansatte for at beskytte sig selv.

- Den militante gruppe stormede imod politiet, mens de skød og svingede med farlige våben. Politiet startede med at bruge minimal magtanvendelse, men demonstranterne stoppede ikke, og vi måtte tage stærkere våben i brug. Vi ønskede ikke at slå nogen ihjel, fastslår hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

Politiet minder om, at minearbejderne var i besiddelse af en tjenestepistol fra en politibetjent, de havde tævet til døde mandag.

Sydafrikansk tv har igen og igen vist chokerende optagelser af minearbejderne, der blev afkrævet deres våben af politiet, der både brugte vandkanoner og tåregas for at få dem væk.

Nogle forlod området, men pludselig stormede en gruppe af dem gennem tåregastågerne mod politiet, der straks åbnede ild.

Da der blev råbt 'indstil skydningen' lå dusinvis døde tilbage.

Arbejdskamp
Ifølge Associated Press lover flere af de overlevende blodhævn.

- De kan tæve os, myrde os, sparke os og trampe på os med deres fødder. Det kan gøre, hvad de har lyst til. Vi går ikke tilbage på arbejde, siger en af dem til AP, inden han bringer en ildevarslende advarsel:

- Hvis de ansætter andre vil de heller ikke kunne arbejde. Vi vil blive her og slå dem ihjel.

Minearbejderne strejker med krav om en tredobling af deres løn. Siden 10. august har området ved minen været skueplads for en blodig rivalisering mellem to fagforeninger, der begge hævder at repræsentere arbejderne.

Minen i Marikana er ejet af verdens tredjestørste udvinder af platin, Lonmin, og ligger nordvest for Johannesborg. Efter urolighederne er firmaets aktier faldet 20 procent.

-----------------------------------

Se massakren i videoen over artiklen. ADVARSEL: Stærke billeder

1 af 9 (Foto: AP)
2 af 9 (Foto: AP)
3 af 9 (Foto: AP)
4 af 9 (Foto: AP)
5 af 9 (Foto: AP)
6 af 9 (Foto: AP)
7 af 9 (Foto: AP)
8 af 9 (Foto: AP)
9 af 9 
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen