Uro ved mine i Sydafrika koster 30 livet

30 er dræbt i sammenstød mellem politi og strejkende minearbejdere i Sydafrika, siger sydafrikansk politi

Livløse kroppe i blodpøle og politi, som peger med skydevåben. Det er ikke klart, om minearbejderne på jorden er blandt de mindst 30 dødsofre for den voldsomme konflikt mellem politi og strejkende arbejdere i Sydafrika. (Foto: AP)
Livløse kroppe i blodpøle og politi, som peger med skydevåben. Det er ikke klart, om minearbejderne på jorden er blandt de mindst 30 dødsofre for den voldsomme konflikt mellem politi og strejkende arbejdere i Sydafrika. (Foto: AP)

Mindst 30 mennesker er dræbt, efter sydafrikansk politi kom i sammenstød med bevæbnede minearbejdere, der har indledt en strejke ved en platinmine i Sydafrika.

Det oplyser politiminister Nathi Mthethwa.

- Mange blev såret, og antallet bliver ved med at stige, siger Mthethwa et et interview med en lokal radio.

Kort forinden havde en talsmand for sundhedsministeriet i den provins, hvor minen ligger, bekræftet, at 25 er dræbt i urolighederne ved minen i Marikana omkring 100 kilometer fra Johannesburg i den nordvestlige del af landet.

Skydevåben mod stokke og spyd
Sydafrikansk politi åbnede torsdag ild mod de strejkende arbejdere, der er bevæbnet med macheter, stokke og spyd.

I løbet af den seneste uge har området omkring minen været skueplads for en blodig rivalisering mellem to fagforeninger, der begge hævder at repræsentere minearbejderne.

Tidligere på ugen kostede sammenstødene 10 mennesker livet.

Strejker for mere i løn
Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, lover at retsforfølge de ansvarlige efter urolighederne.

- Vi er chokerede og forfærdede over denne meningsløse voldsbrug, siger præsidenten i en udtalelse, skriver nyhedsbureauet dpa.

- Vi mener, at der er tilstrækkeligt med plads i vores demokratiske system til, at enhver strid kan løses gennem dialog og uden at bryde loven eller gribe til vold, tilføjer Zuma.

Minearbejderne strejker med krav om en solid lønforhøjelse.

1 af 3 De strejkende minearbejdere har udrustet sig med hjemmelavede spyd og macheter. Deres aktion præges af traditionel dans og sang - her uden for platinminen i onsdags. (Foto: AP)
2 af 3 Svært bevæbnet politi er sat ind mod de strejkende minearbejdere, og dødstallet på 30 skønnes at ville stige, siger Sydafrikas politiminister. (Foto: AP)
3 af 3 Livløse kroppe i blodpøle og politi, som peger med skydevåben. Det er ikke klart, om minearbejderne på jorden er blandt de mindst 30 dødsofre for den voldsomme konflikt mellem politi og strejkende arbejdere i Sydafrika. (Foto: AP)
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen