Frustreret pårørende: Jeg græder hver dag

En stor gruppe danske soldater på vej hjem har siden tirsdag aften været strandet i Afghanistan

240 danske soldater er strandet i Afghanistan. De har fuldført deres halve års tjeneste, men kan ikke komme hje på grund af flyproblemer. (Foto: Jens Dige).
240 danske soldater er strandet i Afghanistan. De har fuldført deres halve års tjeneste, men kan ikke komme hje på grund af flyproblemer. (Foto: Jens Dige).

- Jeg græder hver dag. Vi har jo også en lille dreng, der er helt ulykkelig. Vi har jo ventet med angst i et halvt år, siger en pårørende til en af de strandede soldater.

Tekniske problemer og diplomatisk juristeri spænder i øjeblikket ben for, at 240 danske soldater kommer hjem til Danmark efter at have gjort tjeneste i et halvt år i Afghanistan. Soldaterne har siden tirsdag aften været strandet i Camp Bastion, fordi deres hjemtransport-fly er ramt af tekniske problemer.

Soldater og pårørende har i massivt omfang henvendt sig til Ekstra Bladet for at give udtryk for deres frustrationer over situationen. Ingen kan forstå, at Hærens Operative Kommando ikke bare kan chartre et andet fly til de hjemvendende veteraner.

- Jeg kan høre på ham, at der er ved at blive skabt en lynch-stemning nede i lejren. De vil bare hjem nu, siger den pårørende.

Manden eller den pårørende vil ikke stå frem med navn, fordi de frygter for soldatens job, hvis han udtaler sig kritisk overfor hærens handlemåde.

Alt står på gloende pæle

Hos HOK fortæller kaptajn Peder Engaard, at alt står på gloende pæle for at få folkene hjem, men at man ikke bare kan sende alle soldaterne med et andet fly eller flyselskab.

- Flyselskaberne skal have særlige tilladelser til at overflyve landene på vejen med militært personel. Tilladelserne følger flyets stelnummer. I øjeblikket har vi tilladelser til at overflyve med to fly. Problem-flyet og et andet som er fanget på Grønland på grund af hårdt vejr.

- Hvornår kommer de så hjem?

- Det kan vi desværre ikke sige i øjeblikket. Men vi afsøger i øjeblikket markedet for at se, om man kan få folkene hjem i mindre portioner med allierede fly eller flyselskaber, som har tilladelserne og pladserne til at få dem hjem.

Et logistisk mareridt

- Kan I ikke bare sende et nyt fly og få nogle nye tilladelser?

- Det tager desværre mellem to og fire uger at få tilladelserne, så den bedste chance i øjeblikket er at få flyet derude gjort klar, så det kan komme i luften. Men jeg kan forsikre alle om, at der bliver arbejdet på højtryk for at løse problemerne.

- Vi hører fra folk i Bastion, at de ser masser af pladser hos allierede fly med tilladelser. Handler det her om, at forsvaret bare vil have folkenen hjem billigts muligt?

- Jeg har svært ved at tro, at der bliver kigget på kroner og øre i denne her sammenhæng. Men sender man 240 soldater med bagage hjem i små portioner, kan man også ende i et logistisk mareridt, når man skal have dem det sidste stykke hjem til Danmark. Men det er en af de løsninger, der bliver kigget på.

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen