F-22 får klø af billigere tyske jagere

Verdens mest avancerede: Det der skulle være luftens konge har vist sig ikke at være helt så uovervindeligt et kampfly, som først troet

Eurofighter Typhoon fra tyske Luftwaffe fløje lige op med de amerikanske topguns i en enkelt øvelse. (Foto: Kogo/Wiki)
Eurofighter Typhoon fra tyske Luftwaffe fløje lige op med de amerikanske topguns i en enkelt øvelse. (Foto: Kogo/Wiki)

Amerikanerne var godt tilfredse med deres kronjuvels præstation efter en øvelse i Alaska tidligere i år.

Det svinedyre problembarn, F-22 Raptor, havde nemlig imponeret og skudt konkurrenterne ned på stribe, hed det sig hos det amerikanske flyvevåben.

- Vi kan godt tillade os at sige, at vores sværd var knivskarpe og vores skjold klippe solide, sagde Paul Moga, der ledede den amerikanske enhed.

Læs også:

F-22 Raptor kan nu igen indtage pladsen som himlens konge. (Foto: Philip Wallick/CORBIS) Krig & katastrofer - 25. jul. 2012 - kl. 13:12 F-22 i luften: Mystisk kvælning opklaret

Men resultaterne mod de mindre avancerede allierede jagerfly fra Australien, Tyskland, Japan og Polen er tilsyneladende ikke så entydige, som amerikanerne gerne vil have dem til at fremstå.

- Vi fløj lige op med dem. De havde ikke forventet, at vi kunne manøvrere så aggressivt, siger den tyske officer Marc Grune til Combat Aircraft Monthly.

Fik 'Raptor-salat' til frokost
Lige præcis i nærkampsdueller en-mod-en kom det amerikanske stealth-fly til kort over for de ældre tyske Eurofighter Typhoons.

De amerikanske jagefly, der kommer med et prisskilt på 2,5 milliarder kroner stykket, er nemlig fra starten designet til skyde deres fjender ned, inden de overhovedet kan se hinanden.

Læs også:

Se også: Kan du spotte elitesoldaten?

Men når det kom til gammeldags 'dogfights' klarede den europæisk udviklede Eurofighter sig langt bedre end forventet overfor det hyperavancerede F-22 Raptor.

- Vi fik Raptor-salat til frokost i går, har en af de tyske piloter sagt til flybloggen The Aviationist.

Grundlæggende forskellige
Den pensionerede general, John Jumper fra U.S. Airforce, er en af de få piloter, der har fløjet begge flytyper. Over for ABC News fortæller han, at det er svært at sammenligne dem.

- Det er grundlæggende forskellige flytyper, siger han ifølge ABC News.

- Det er som sammenligne en NASCAR-bil med en Formel 1-racer. De er begge fantastiske på forskellige måder, men designet til forskellig ydelse.

Læs også:

Se også: Topguns tør ikke flyve F-22

F-22 kan 'flyve i cirkler om de bedste, hvis det skal, men det det for alvor er godt til er at komme ind i fjendtligt luftrum uanset, hvor det skulle være', siger han med henvisning til F-22's stealth-egenskaber og supercruise.

To ting der lader det snige sig forbi avanceret antiluftskyts og uopdaget flyve ind i over fjendtligt territorium. Egenskaber som Eurofighteren ikke har.

Vil sælge til Danmark
Alt afhængigt af, hvordan man beregner prisen, ser Eurofighter Typhoon til 1,2 milliarder kroner stykket ifølge ABC News ud til at være noget af et tilbud i forhold til den amerikanske pris på omkring 2,5 milliarder kroner for en Raptor.

Læs også:

Se også: Aldrig i krig men koster 10 mio om dagen

Og så kvæler det ikke engang sine piloter, som F-22 har haft store problemer med.

Eurofighter har i øvrigt meddelt, at de ønsker at genindtræde i konkurrencen om at levere nye jagerfly til Danmark, skriver flybloggen Nytkampfly.dk. En konkurrence de ellers meldte sig ud af i 2007.

1 af 3 Stealthjageren over dem alle er så avanceret, at amerikanerne hidtil ikke har haft lyst til at sælge det til nogen af sine allierede og næppe heller kommer til det. (Foto: Steve Helber/AP)
2 af 3 For nylig fløj en enhed F-22 Raptors til Japan efter deres flyveforbud var blevet hævet. (Foto: AP)
3 af 3 Eurofighter Typhoon fra tyske Luftwaffe fløje lige op med de amerikanske topguns i en enkelt øvelse. (Foto: Kogo/Wiki)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen