Eks-agent: Iran bør frygte næste 12 uger

Der er god grund til at være bange de næste tre måneder, hvis man er iraner, siger en tidligere chef for den israelske efterretningstjeneste

En amerikansk megabombe på over 13 ton, der specifikt er bygget til at ramme bunkere, som dem Ahmadinejad gemmer sine reaktorer i, er netop erklæret klar til krig. (Grafik: AP)
En amerikansk megabombe på over 13 ton, der specifikt er bygget til at ramme bunkere, som dem Ahmadinejad gemmer sine reaktorer i, er netop erklæret klar til krig. (Grafik: AP)

Se hvordan Israel kunne angribe Iran alene i grafikken over artiklen. (Mobilbrugere tryk her)

--------------------------------

Israel og USA har de seneste dage holdt tætte møder, hvor dagsordenen har været, 'Hvad gør vi ved Irans atomprogram?'

Og det ser ikke godt ud for præsident Ahmadinejad i Iran. USA optrapper nemlig retorikken.

- Det her handler ikke om at inddæmme (Irans atomvåben -red), sagde USA's forsvarsminister, Leon Panetta, ifølge New York Times.

Læs også:

Se også: Megabomben klar - Syrien kan blive mål

- Det her handler om at gøre det meget klart, at de aldrig vil få lov at få atomvåben.

I Israel går rygterne på, at premierminister Netanyahu, vil sende sine bombefly på vingerne i september eller tidligt i oktober for at bombe Iran ud af atomalderen.

Ikke under valgkampen
- Hvis jeg var iraner, ville jeg være meget bange for de næste 12 uger, siger Efraim Halevy, tidligere chef for Israels efterretningstjeneste Mossad og nu sikkerhedsrådgiver, til New York Times.

Andre iagtagere har taget lettere på det amerikanske besøg i Jerusalem.

- Gæsterne er i virkeligheden babysittere, der er her for at sørge for, at det uforudsigelige barn opfører sig ordentligt, siger Efraim Inbar, leder af Begin-Sadat-instituttet, til New York Times.

Læs også:

Se også: Romney: Obama svækker USA's udenrigspolitik

Amerikanerne ser nemlig helst ikke et militært angreb og slet ikke under en præsidentvalgkamp.

Hvis Israel kaster sig ud i et angreb uden amerikansk opbakning, vurderer flere analytikere, at de højest vil kunne forsinke Ahmadinejads atomprogram - ikke pulverisere det.

USA råder til gengæld over anderledes tungt udstyr, der ville kunne nå Irans atomanlæg, der i disse måneder bliver flyttet til bunkere dybt under jorden.

Babysitter Israel
En opdateret version af den 13,6 ton tunge 'Bunker Buster' er nemlig lige blevet erklæret klar til krig.

Derfor kan den amerikanske krigsretorik ses som et forsøg på, at stoppe et israelsk angreb. I hvert fald lige nu.

Læs også:

Se også: Israel forbereder atomkrig: A-våben i ubåde

- Overbevis Israel om, at klokken ikke er to minutter i midnat, siger David Makovsky fra The Washington Institute for Near East Policy, til New York Times.

- Hvis Israel er overbevist om, at deres 'window of opportunity' er ved at lukke, så forsøg at udvide vinduet. Du siger: Vi ved, at der er nogle ting, I har brug for. Men vi vil ikke have, at I bruger dem før tidligst om en del måneder.