Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

14 døde af ebola i Uganda

14 er døde i det vestlige Uganda den seneste måned, og WHO meddeler, at der er tale om et ebola-udbrud

Ebola er endnu engang brudt ud i Afrika. Denne gang i det vestlige Uganda. 14 er indtil videre døde, og der kendes til 20 andre sygdomstilfælde. (Foto: Corbis RF)
Ebola er endnu engang brudt ud i Afrika. Denne gang i det vestlige Uganda. 14 er indtil videre døde, og der kendes til 20 andre sygdomstilfælde. (Foto: Corbis RF)

I ugevis har myndighederne i Uganda spekuleret over en serie mystiske dødsfald, som har fået folk til at flygte fra deres hjem i Kibaale distriktet i det vestlige Uganda.

Sundhedsmyndighederne i landet har nu fastlagt, at det er den frygtede virus ebola, som har taget livet af de 14 mennesker, og WHO taler ligefrem om et udbrud. Det skriver Huffington Post.

Læs også:

Se også: Eboladødsfald i DRC

- Laboratorieundersøgelser fra Uganda Virus Research Institute viser, at den mystiske sygdom, som er konstateret i Kibaale er ebola hæmorhagisk feber, bekræfter Ugandas regering og WHO i en fælles erklæring.

Kunne ikke finde frem til sygdom
Kibaale ligger i det midtvestlige Uganda, og de seneste uger har flere lidt af en mystisk sygdom, som lod til at være startet ud af ingenting. I flere uger forsøgte laboratorierne at finde frem til, hvilken sygdom der var tale om, men de første resultater kunne ikke fastlægge det.

Fredag udtalte Joaquim Saweka fra WHO til AP, at man 'ikke var sikker på', at der var tale om ebola, og sundhedsmyndighederne i hovedstaden Kampala mente, at det blot var et rygte.

Nu oplyser de i stedet, at der faktisk var tale om ebola og 14 er døde, og 20 er syge. To af de ramte er lagt i isolation, så de kan blive undersøgt. Blandt de døde er et fire måneder gammelt spædbarn.

Læs også:

Se også: Ebola-udbrud i Uganda

Myndigheder opfordrer borgerne om at forholde sig roligt, og at nationale nødberedskab arbejder for, at sygdommen ikke spreder sig til resten af landet.

Voldsomt udbrud i 2000
Der er ingen kur eller vaccine, som kan kurere ebola, og i 2000 slog sygdommen 224 mennesker ihjel i Uganda. Udbruddet for 12 år siden satte en fortsat skræk i befolkningen, som er bange for, at den kan bryde ud på samme grusomme niveau. Siden 2000 har der været et par mindre udbrud, som for eksempel i 2007, hvor sygdomme brød ud i Bundibogyo-distriktet tæt på Congos grænse, men ingen udbrud har bragt så mange dødsfald med sig som det i 2000.

Ebola kaldes også ebola-blødningsfeber eller ebola virussygdom ifølge Netdoktor og starter som en feber, og den er meget smitsom og slå patienterne hurtigt ihjel. Det første tilfælde blev konstateret i DR Congo (Tidligere Zaïre, red.) i 1976, og navnet kommer fra den flod, hvor sygdommen først blev opdaget.

Læs også:

Se også: 120 døde af ebola-udbrud i DRCongo

Når ebola-virus er trængt ind i kroppen, får patienten efter 2-21 dage influenza-lignede symptomer som høj feber, mathed, hovedpine, muskel- og mavesmerter samt ondt i halsen. Senere kommer der opkastinger, diarré, hududslet og lever- og nyresvigt. Værst er de svære blødninger, som kan opstår i huden og de indre organer. Hos 90 procent medfører disse blødninger døden, hvorfra navnet blødningsfeber stammer.

Første tilfælde syg af abe
Virus-forskere ved ikke, hvorfra sygdommen er kommet, men det menes, at det første udbrud af ebola, må have været et menneske, som var i kontakt med et sygt dyr såsom en abe.

Læs også: Se også: Virus-ekspert død under forsøg Virus-ekspert død under forsøg

Virus kan smitte gennem kontakt med en inficerets blod og kropsvæsker såsom spyt eller lignende eller objekter, der er blevet inficeret med disse. Myndighederne i lande, hvor sygdommen kan fremkomme, advarer derfor også sørgende til begravelser af ebola-ofre at komme i nærkontakt med den afdøde.

I Kibaale har landsbyboere de seneste uger forladt deres hjem, for at flygte fra den sygdom, som de oprindelige troede var kommet af sort uheld og magi, fordi folk så hurtigt faldt døde om, og ingen havde en ordentlig forklaring på hvorfor.

Nødvendigt at den kommer under kontrol
Sundhedsmyndighederne mener dog, at de nu kan holde sygdommen kontrolleret, mens patienter med sygdommen er blevet behandlet på det eneste store hospital i Kibaale, fortæller Stephen Byaruhanga fra sundhedsmyndighederne i distriktet.

- Det er en mystisk sygdom, og vi var ærlig talt chokeret over at finde ud af, at det var ebola. Vores eneste håb er, at vi som tidligere gange har kunnet kontrollere udbrud i Uganda, og det håber vi også, at vi kan nu, siger Stephen Byaruhanga ifølge Huffington Post, der frygter, at der kan være landsbyboere, som er inficerede med ebola, der er bange for at opsøge hospitalerne:

- Men det er tvingende nødvendigt, at vi får den under kontrol, for der er liv på spil.

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen