Angreb på Syrien: De to muligheder

Hvis Assad skal smides på porten militært har omverdenen groft sagt to militære muligheder: Luftkampagne som i Libyen eller landkrig som i Irak

Rusland og Kina afgav torsdag veto mod en FN-resolution mod Syrien. (Foto: Ryan Noble/AP)
Rusland og Kina afgav torsdag veto mod en FN-resolution mod Syrien. (Foto: Ryan Noble/AP)

Mens blodbadet bobler videre i Syrien, diskuterer stormagterne stadig, hvad der sker gøres ved diktatoren Assad.

Rusland og Kina har netop blokeret for en kritisk FN-resolution af Syrien, men hvis omverdenen virkelig ville af med diktatoren og kunne blive enige om at gå i krig, er der grundlæggende to muligheder:

En luftkampagne a la Libyen eller en landkrig a la Irak.

Læs også:

Related content

Det fortæller forsvarsanalytiker Flemming Pradhan-Blach fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet til ekstrabladet.dk.

- Med mindre man vælger en helt tredje model, hvor det er rene specialstyrker, der skal ind og understøtte oprørerne, så kan man ikke undgå, at der skal bruges luftstyrker, siger Flemming Pradhan-Blach, der understreger, at der lige nu ikke er den store internationale interesse i en militær intervention, men:

Første mulighed: Luftkampagne som i Libyen
- Jeg kan sagtens forestille mig en gentagelse af Libyen, siger analytikeren.

Altså en omfattende bombekampagne, der bliver skudt i gang af krydsermissiler og præcisionsbomber i stort antal - bare større og mere omfattende end det, Danmark også hjalp til med i Libyen.

Opgaven bliver nemlig sværere end mod Gaddafis markant mindre hær.

- Det ville undre mig meget, hvis vi kunne undgå at få skudt fly ned, når vi ser, hvad det er for en modstander, vi er oppe imod, siger Flemming Pradhan-Blach.

- Syrien har allerede skudt et tyrkisk fly ned. De vil gøre alt for at skyde vestlige fly ned, og de har vist at de er i stand til det, så vi kan ikke undgå tab.

Læs også:

Syrien: Vi skød tyrkisk jager ned

- Assad råder over en del ældre russiske fly, men de ville hurtigt blive skudt ned, hvis de blev sat op fly mod fly. Den største trussel kommer fra jorden af.

Diktatorens regime råder nemlig over hundredevis af antiluftbatterier og tusindvis af skulderbårne missiler. Det hele er ældre russisk materiel, men bestemt ikke ufarligt.

- Hvis man ser på de missilsystemer, som de har, så har de noget, man ikke ville være glad for at flyve hen over. Det ville kræve, at man satte de systemer ud, inden man kunne indsætte fly mod mål på jorden.

De eneste tropper på jorden ville være diskrete elitesoldater, der udpeger mål, indhenter efterretninger og dirigerer oprørshæren.

- Det er ikke til at sige, om det allerede sker. Jeg kan godt forestille mig, at der allerede nu er folk fra forskellige lande inde.

Anden mulighed: Landkrig som i Irak
Den større og mindre sandsynlige mulighed er en storstilet invasion, som den vi senest så i Irak.

- I Vesten er vi ikke glade for at have soldater på jorden, siger Flemming Pradhan-Blach.

Optimalt ville det ifølge analytikeren være en NATO-ledet koalition med et stærkt FN-mandat i ryggen. Ud over USA, ser han briterne og franskmændene som de naturlige foregangslande. De har udstyret og mængden af det. Men også Tyrkiet kunne tænkes at bidrage.

- Tyrkiet har en vis interesse i at spille en rolle. Efter nedskydningen af deres fly har de fået et incitament, så jeg tror, man ville se tyrkiske tropper eller fly.

Læs også:

Tyrkiet vil slå hårdt ned på Syrien

En eventuel landkrig ville først blive sat i gang efter en intensiv luftkampagne, hvor så meget som muligt af Syriens forsvar ville blive bombet tilbage til stenalderen.

Assads regime råder over omkring 300.000 aktive tropper og lidt flere i reserven, selvom der hver dag er nogen, der deserterer.

Ved en eventuelt landkrig, ville de fleste tropper komme fra Nord over grænsen fra Tyrkiet og fra vest via Middelhavet.

- Det ville sandsynligvis blive U.S. Marines, der ville gå ind fra kysten. Det er dem, der er bedst til det.

Angreb fra Israel er også sandsynligt, ligesom der måske ville blive smidt faldskærmssoldater ud i nærheden af Damaskus. Til gengæld tror Flemming Pradhan-Blach ikke på, at invasionsstyrkerne får lov at krydse grænsen fra Irak.

Danmark ville helt sikkert være med
I begge scenarier ville Danmark kunne bidrage med krigsvante soldater fra alle tre værn. Både vores F-16, krigsskibe og specialstyrker fra Jæger- eller Frømandskorpset ville kunne gøre en forskel uanset, hvilken militær løsning, politikerne vælger.

- I den første fase vil jeg helt klart mene, at det er vores kampfly eller specialstyrker, der vil blive brug for. Hvad man senere gør afhænger af, hvilken operation man vælger. Hvis det er en ren flykampagne, vil Danmark stille fly til rådighed. Det er jeg helt sikker på, siger Flemming Pradhan-Blach.

Læs også:

Assad bruger kampvogne i Damaskus

Lige nu er de forskellige oprørsgrupper den store ubekendte.

- Jeg tror ikke, en operation ville kunne foregå uden dem. Ligesom man så i Libyen vil de også have en effekt på jorden.

Læs også:

Syrien: Over 200 dræbt på en enkelt dag

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time