Dansk soldat tiltalt for ordre om civile drab

Officeren nægter sig dog skyldig i den historiske tiltale

Foto: Ditte Valente
Foto: Ditte Valente

En dansk kaptajn i Jydske Dragonregiment er tiltalt for at have givet ordre til at skyde fire afghanere uden at sikre sig, at der var tale om Taleban-folk. Det skriver Politiken.

Angrebet skete 23. oktober sidste år, da kompagnichefen gav ordre til at affyre et missil mod en gruppe mistænkelige personer ved den fremskudte patruljebase Bridzar i Helmand-provinsen. Én afghaner døde og to blev såret i angrebet.

Krig & katastrofer Sigtet chef sendt tilbage til Afghanistan

Det er første gang, at en dansk soldat bliver tiltalt for at handle 'i strid med gældende forskrifter om positiv identifikation af fjenden', hedder det i anklageskriftet fra forsvarets auditørkorps.

Den tiltalte vil kræves idømt fængselsstraf efter den militære straffelovs bestemmelser om 'pligtforsømmelse af særlig grov karakter under væbnet konflikt'. Det kan give op til tre års fængsel.

Ifølge den tiltalte officers advokat vil de kræve frifindelse, når sagen kommer for ved Københavns Byret, formentlig senere på året. Advokat Torben Koch kalder sagen for 'forrykt'.

Sigtelsen mod en dansk officer vækker vrede blandt danske soldater. (Foto: Thomas Sjørup) Krig & katastrofer Soldater raser over sigtelse mod major

- Han er ikke et sekund i tvivl om, at det er fjenden. Han kan ikke se våben, men nogle ledninger, og er sikker på, at de er ved at lægge vejsidebomber, siger advokaten til Politiken.

Hos auditørerne har auditør Peter Rask ikke yderligere kommentarer til anklageskriftet, ifølge Politiken.