USA vil frigive Osama bin Ladens papirer

Al-Qaeda lederen klagede over "katastrofe efter katastrofe", viser nogle af de dokumenter, USA fik fingre i

Terrorlederens personlige dokumenter skal offentliggøres. (Arkivfoto: Rahimullah Yousafzai/AP)
Terrorlederens personlige dokumenter skal offentliggøres. (Arkivfoto: Rahimullah Yousafzai/AP)

I denne uge vil USA løfte noget af sløret for, hvad der lå på terrorleder Osama bin Ladens computer og hvad indholdet var i de dokumenter, som amerikanske soldater tog med sig efter den operation i Pakistan, hvor de dræbte den eftersøgte al-Qaeda leder.

- I de dokumenter, vi har beslaglagt, talte han om 'katastrofe efter katastrofe', siger John Brennan, der er præsident Barack Obamas øverste rådgiver inden for antiterror og sikkerhed.

Han fortæller, at dokumenterne har vist, at al-Qaeda havde store kvaler med at erstatte de ledere og kommandører, som blev dræbt i USA's operationer.

- I og med, at al-Qaeda mistede de dygtigste og mest erfarne kommandører så hurtigt, havde de problemer med at finde afløsere, siger Brennan.

Bin Laden var blandt andet bekymret for 'fremkomsten af lavere placerede ledere, der ikke er så erfarne, hvilket vil føre til en gentagelse af de samme fejl', citerede Det Hvide Hus' antiterrorchef fra bin Ladens dokumenter.

- De kæmper med at tiltrække nye rekrutter. Moralen er lav, og vores efterretninger tyder på, at nogle af medlemmerne giver op og rejser hjem, fordi de uden tvivl er klar over, at det er en kamp, de aldrig kan vinde, siger Brennan.

- Kort sagt er al-Qaeda ved at tabe kampen. Og det vidste bin Laden.

Det stod så skidt til, at bin Laden tilsyneladende overvejede at ændre terrornetværkets navn.

Al-Qaeda lederen havde også opfordret nogle af terrornetværkets ledere til at flygte fra det klandominerede område i det nordvestlige Pakistan, hvor mange af dem menes at skjule sig, og i stedet tage ophold i områder, der er fri for 'luftfotografering og bombardementer'.

Brennan tilføjer, at dokumenterne vil blive lagt på nettet af antiterrorenheden inden for West Point, som er det amerikanske militærakademi.

Natten til onsdag dansk tid er det præcis et år siden, at amerikanske specialstyrker trængte ind i et hus i den pakistanske by Abbottabad og dræbte Osama bin Laden.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere