Oprørere i Syrien erkender drab på soldater

Tilfangetagne soldater fra regeringshæren bliver systematisk henrettet, såfremt de har begået mord på civile.

De syriske oprørere erkender nu for første gang, at de systematisk henretter tilfangetagne soldater fra Bashar al-Assads regeringshær. Det skriver Information lørdag. Henrettelserne kritiseres af menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

- Hvis vi ved og kan bevise, at den tilfangetagne soldat er en morder, så dræber vi ham, forklarer Bakr Mustafa, som Information har mødt i den vestsyriske by Qusayr. Bakr Mustafa står i spidsen for 120 oprørssoldater.

- De tilfangetagne soldater bliver forhørt af folk, der er specialiseret i det, og hvis vi finder ud af, at de er skyldige i mord, tortur eller voldtægt, bliver de dræbt med en kugle her, siger han og presser sin pegefinger mod tindingen.

Officerens beskrivelse stemmer overens med tidligere fremsatte øjenvidneudsagn og rapporter fra bl.a. Human Rights Watch. Anklager, som hidtil har vakt heftige protester. Oprørernes praksis er dybt problematisk, fremhæver Human Rights Watch.

- Den slags henrettelser kan på ingen måde beskrives som retfærdige retssager, når tilståelser kan være kommet frem under tortur, og dommer og anklager er integreret i samme instans, siger Nadim Houry, organisationens Syrien-ansvarlige.

- Der er behov for at minde oppositionen om, at den syriske revolution startede med at handle om rettigheder for alle - også krigsfanger, siger han.

Frankrig advarede onsdag om, at det kan blive nødvendigt med et militær indgreb, såfremt regimet i Syrien ikke lever op til den fredsplan, som FN's særlige udsending, Kofi Annan, har forhandlet på plads med styret.

Hvis stormagterne vælger at intervenere, vil Danmark utvivlsomt gå med. Det vurderer Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

- Og så vil Danmark selvfølgelig komme til at samarbejde med de væbnede oprørere. Om de henretter eller torterer vil ikke være afgørende, siger Peter Viggo Jakobsen til Information.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere