EU styrker kampen mod soloterrorister

En ny plan mod terror indeholder blandt andet forbud mod besiddelse af en række kemikalier hos privatpersoner

Truslen fra soloterrorister og grupper, der vil angribe et sted i Europa, er så alvorlig, at EU-landene på et møde i Luxembourg torsdag på flere områder vil styrke indsatsen mod terror. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Blandt de konkrete punkter er et forbud mod privatpersoners besiddelse af en række kemikalier som for eksempel salpetersyre, der kan bruges til fremstilling af bomber.

Samtidig skal der være et langt tættere samarbejde, så efterretningstjenesterne nemmere kan afsløre soloterrorister.

- I dag er soloterrorister og såkaldte home-growns en central udfordring for efterretningstjenesterne. Nationalstaterne kan gøre meget selv, men der er behov for at forstærke indsatsen på europæisk plan, siger justitsminister Morten Bødskov (S).

Siden 2010 har der været flere tilfælde af soloterrorisme i Europa. For eksempel angrebet på Muhammedtegneren Kurt Westergaard eller tjetjeneren Lors Dokaiev, der ville sende en brevbombe til Jyllands-Posten.

Af andre eksempler på soloterrorister kan nævnes Anders Behring Breivik, der dræbte 77 mennesker i Oslo og på øen Utøya i juli 2011, og senest skabte Mohammed Merah rædsel og frygt i Toulouse i Frankrig, efter han havde dræbt syv mennesker.

Det fælles europæiske politisamarbejde, Europol, har i dets seneste årsrapport om terror i Europa vurderet, at der er cirka 400 soloterrorister.

Herhjemme har PET-chef Jakob Scharf understreget vigtigheden af et tæt samarbejde mellem de europæiske lande for at opdage terroristerne i tide.

Et styrket europæisk samarbejde kan få stor betydning herhjemme, hvor terrortruslen er betydelig, skriver Jyllands-Posten.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere