Soldater ville lukke Armadillo-basen

Danske soldater var klar til at forlade Armadillo-basen i Afghanistan, halvandet år før den blev lukket

Ledelsen for de 700 danske soldater i Helmand i efteråret 2009 overvejede en lukning af den farlige Armadillo-base.

For danskerne var blevet nødt til at flytte soldater ned syd for hovedbyen Gereshk, hvor de skulle støtte britiske troppers offensiv mod Taliban. Danskerne var fanget i et dilemma, skriver Politiken.

- Med de styrker, vi havde tilbage, kunne vi ikke kontrollere området mod nordøst op til Armadillo. Derfor drøftede vi flere gange med briterne, om basen kunne lukkes, siger major Brian Nissen til Politiken.

Han var stabschef for de danske soldater i efteråret 2009, men udtaler sig på vegne af hele kampgruppens ledelse.

Det har hidtil ikke været offentligt kendt, at soldaterne ved fronten overvejede en lukning af basen.

Politiken har også talt med en række officerer og menige veteraner fra Helmand, som mener, at Taliban stod så stærkt ved Armadillo, at basen ikke længere gav mening.

Det bekræftes af en rapport, som de to militærforskere Peter Viggo Jakobsen og Peter Dahl Thruelsen har udført for Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Til rapporten interviewede forskerne en række officerer, der i perioden befandt sig i Helmand. Meldingen var den samme: Soldaterne ønskede at lukke Armadillo.

I en artikel i DIIS Foreign Policy Yearbook 2011 skriver de to forskere blandt andet: "Den danske kampgruppe foreslog at lukke FOB Budwan (Armadillo, red.) for at gøre den i stand til at koncentrere sine styrker i et mere afgrænset område tæt ved Gereshk".

Men under de lokale forhandlinger i efteråret 2009 med den britiske ledelse i Helmand blev det ifølge Brian Nissen klart, at briterne ikke ønskede en lukning af Armadillo.

Den militærfaglige begrundelse fra briterne var blandt andet, at tre kanoner og nogle raketbatterier i lejren støttede Nato-styrkerne i området.

Danskerne blev på Armadillo-basen i yderligere halvandet år.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere