Mimi: Treårig flygtede alene fra Syrien

Syriske soldater dræber kvinder og børn, der forsøger at komme over grænsen til Jordan, oplyser Red Barnet

Rædslen er malet i øjnene på de flygtningen, som krydser grænsen fra Syrien til Jordan.

Det fortæller Mimi Jakobsen, generalsekretær for Red Barnet i Danmark, som mandag eftermiddag ankom til Oman efter at havde tilbragt to dage i Jordan blandt syriske flygtninge.

- Jeg talte i dag med en kvinde, som fortalte, at en hel familie på 12 personer var blevet skudt ned af syriske soldater. De nåede ikke at komme væk, da soldaterne angreb, fordi morens kjole hang fast i busk.

- Det er forfærdelige historien, vi hører, og det er helt afgjort blevet meget sværere at komme ud af Syrien, fortæller Mimi Jakobsen til Ritzau på en telefon Jordan.

Fra lørdag til mandag besøgte hun de jordanske byer Rantha og Masraq, som ligger tæt på den syriske grænse.

Mange af de syriske borgere, som er kommet over grænsen de seneste dage, er såret af skud fra soldaterne, og mange har set andre blive skudt, fortæller Mimi Jakobsen.

Red Barnet vurderer, at omkring 100.000 syrere har krydset grænsen til Jordan i løbet af det seneste år. Langt de fleste er kvinder og børn. Blandt de syriske flygtninge er et stigende antal uledsagede børn.

- Jeg hørte om et barn på tre år, som var kommet over grænsen fuldstændig forvirret og alene. Mange børn har oplevet, at soldaterne er kommet om natten og taget mændene med.

- En lille pige fortalte mig, at hun havde set sin 15-årige kusine blive skudt i hovedet. De har oplevet ting, som ingen burde opleve, siger Mimi Jacobsen.

Red Barnet forsøger at hjælpe flygtningene på forskellige måder, blandt andet ved at oprette "børnevenlige centre".

- Det er steder, hvor børnene og mødrene kan komme. På trods af traumerne begynder børnene at lege og tegne, og det betyder meget for mødrene at se, at børnene bliver lidt børn igen, fortæller Mimi Jakobsen.

Red Barnet håber, at de snart får mulighed for at komme ind i Syrien, hvor situationen ifølge flygtningenes beretninger bliver mere og mere desperat.

- Vi er i gang med at opbygge varelagre ved grænsen til Syrien. Når der forhåbentligt snart bliver en mulighed for at få humanitær bistand ind i Syrien, så har vi det hele klar. Det gælder om at komme ind så hurtigt som muligt, siger Mimi Jacobsen.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere