Krigsforbryderen Taylor får endelig sin dom

Charles Taylor er anklaget for uhyrlige krigsforbrydelser i Sierra Leone. Torsdag falder dommen

Den tidligere liberianske præsident Charles Taylor på anklagebænken i FN's særlige domstol for Sierra Leone i Haag, da retssagen imod ham blev genåbnet i 2008. (Foto: AP)
Den tidligere liberianske præsident Charles Taylor på anklagebænken i FN's særlige domstol for Sierra Leone i Haag, da retssagen imod ham blev genåbnet i 2008. (Foto: AP)

Det er dommens dag for en af Afrikas værste krigsforbrydere.

Men først næsten fem år efter den internationale krigsforbryderretssag mod Liberias tidligere præsident Charles Taylor begyndte, falder i dag.

Det er FN's Den Særlige Domstol for Sierra Leone i Haag, Holland, der skal dømme Taylor, som står anklaget for en lang række krigsforbrydelser fra 1996 til 2002 under den blodige borgerkrig i nabolandet Sierra Leone.

Taylor har afvist alle anklager, som blandt andet lyder på drab, voldtægt, fysiske overgreb og sexslaveri.
Læs:

Naomi Campbell er ikke meget for at blive rodet ind i sagen om bloddiamanter, men hvis hun nægter, kan hun risikere en straf. (Foto: AP) Intl. kendte - 1. jul. 2010 - kl. 16:22 Supermodel skal vidne mod diktator

Ifølge anklageren Brenda Hollis, der har omtalt den 64-årige Taylor som en 'intelligent og karismatisk manipulator', er det Taylor, der er styrede den uhyrlige terrorkampagne i landet, hvor tusinder af mennesker fra spæd til olding fik hugget hænder og fødder af.

- Han bærer hele ansvaret for de forfærdelige kriminelle handlinger, har hun sagt.

Taylor støttede ifølge anklagerne den Revolutionære Forenede Front (RUF) i Sierra Leone med våben og penge, så gruppen var i stand til at udføre overgreb mod civilbefolkningen.
Læs:

Skuespilleren Mia Farrow har en meget præcis hukommelse om Naomi Campbells diamanter. Foto: AP. Intl. kendte - 9. aug. 2010 - kl. 12:20 Mia Farrow vidner i bloddiamant-sag

Borgerkrigen i Sierra Leone kostede omkring 120.000 mennesker livet og var præget af udbredt brug af børnesoldater. Krigen handlede ikke mindst om kontrollen over landets diamantminer.

Fra 19. juli 2009 til 5. februar 2010 blev i alt 115 vidner afhørt i sagen. Heraf var de 26 indkaldt af Taylors forsvarer.

Sagen mod Charles Taylor er blandt andet trukket ud, fordi Charles Taylor har klaget over, at han ikke havde tid nok til at forberede sig. Han har også klaget over, at domstolen ikke gav ham lov til at fremlægge en 600 sider lang forsvarsrapport med henvisning til, at han ikke havde overholdt tidsfristen.

En appeldomstol beordrede dog retten til at acceptere Taylors rapport.

Charles Taylor er født i Monrovia i Liberia. I 1970'erne studerede han økonomi i Massachusetts i USA. I 1980'erne vendte han tilbage og deltog aktivt som krigsherre i borgerkrigen i Liberia i begyndelsen af 1900'erne. Sidenhen blev han landets præsident fra 1997 til 2003.

Særdomstolen er nedsat af FN og regeringen i Sierra Leone i fællesskab.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere