1200 palæstinensere indleder sultestrejke

Et stort antal palæstinensiske fanger nægter at spise i protest mod forholdene i israelske fængsler

Omkring 1200 palæstinensere, der sidder fængslet i Israel, indledte tirsdag en sultestrejke.

Yderligere 2300 palæstinensiske fanger siger, at de i solidaritet med de sultestrejkende vil afvise at spise noget i løbet af tirsdagen.

Det oplyser en talskvinde for det israelske fængselsvæsen, IPS.

- Inden for IPS har vi tidligere håndteret sultestrejker, og det er vi klar til at gøre igen, siger talskvinden, Sivan Weizman.

De sultestrejkende protesterer blandt andet imod det, de betegner som ydmygende forhold i fængslerne, herunder natlige ransagninger i cellerne og at besøgende familiemedlemmer skal gennem kropsvisiteringer, hvor de bliver bedt om at smide tøjet.

De indsatte vil ligeledes vise deres modstand mod Israels administrative anholdelser, der giver israelske myndigheder lov til at fængsle mistænkte militante på baggrund af hemmelige efterretninger, som kun en militær dommer har adgang til.

De mistænkte kan fængsles uden en retssag i halvårs perioder, som kan forlænges, skriver avisen Haaretz.

I forvejen sultestrejker 10 af de palæstinensiske fanger i Israels fængsler. Alle 10 er fængslet under de administrative regler, hvilket vil sige at deres fængsling kan forlænges med seks måneder af gangen.

Fire af de sultestrejkende er så svækkede, at de er overført til fængselshospitaler. To af dem har ikke spist i over 50 dage, oplyser organisationen Palæstinensiske Fangers Klub.

De 1200 fanger, som siger, at de fra tirsdag vil sultestrejke, valgte at indlede deres protest på den dag, palæstinenserne har udråbt til "Fangernes Dag".

Dagen skal sætte fokus på forholdene for de omkring 4700 palæstinensiske indsatte i de israelske fængsler.

Både i Gazastriben og på Vestbredden er der planlagt demonstrationer i solidaritet med fangerne.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere