'Den store grimme fede fyr' fylder 60 år

B-52: I dag fylder 'det ultimative bombefly' rundt, men den aldrende kæmpe ser ikke ud til at blive pensioneret foreløig. Amerikanerne regner med at holde det i luften helt ind i 2040'erne

Et B-52 letter under operation Ørkenstorm i Irak i 1991. De store fly skræmte livet af de irakiske soldater. (Foto: Department of Defence)
Et B-52 letter under operation Ørkenstorm i Irak i 1991. De store fly skræmte livet af de irakiske soldater. (Foto: Department of Defence)

I dag er det 60 år siden, at den første prototype af 'Stratofortress'-bombeflyet lettede på sine enorme vinger, der måler over 50 meter fra vindespids til vingespids.

Det fik modelnummeret B-52 og har siden været rygraden i det amerikanske bomber-arsenal.

Læs også:

Se også: Aldrig i krig men koster 10 mio om dagen

- Dens nickname er BUFF, siger militæranalytiker Flemming Pradhan-Blach fra Center for Militære Studier, der under sin træning i luftvåbnet har haft lejlighed til at gå ombord i et af de monstrøst store fly.

- Det står for 'Big Ugly Fat Fellow'. Og det passer sådan set meget godt, tilføjer han.

Kan næsten alt
Men selvom det enormt store bombefly burde være ved at være pensionsmodent, regner amerikanerne med at bruge det helt ind i 2040'erne. Til den tid vil flytypen være omkring 90 år gammelt.

- Det er meget usædvanligt, at du har en flyver, der har fløjet så lang tid. Det viser, hvor vigtigt amerikanerne synes, det er. Det er et af de ultimative bombefly, vurderer militæranalytikeren.

- Jeg kan ikke umiddelbart peget på noget, der kan matche det fra andre steder i verden. Og her tænker jeg på kineserne og russerne. De har ikke noget på det niveau.

Læs også:

Se også: USA gør klar til 'rigtig krig'

Det er flyets enorme størrelse og lasteevne, der gør det til noget helt særligt. Under vingerne og i bugen på den store Boeing-byggede maskine kan der være over 30 tons bomber og missiler.

Flyet har tæppebombet alt fra Vietnamesere til Irakere. Med de konstante opgraderinger af motorer og våbensystemer er flyet nemlig gået fra en langtrækkende kernevåbenplatform til at kunne udføre en lang række opgaver. Det kan både tæppebombe, plante søminer og smide præcisionsbomber til tæt luftstøtte.

Tæppebombede irakere overgav sig
Men det er stadig størrelsen, der gør B-52 til noget helt særligt. I modsætning til sine nyere kolleger er der nemlig ikke noget stealth over den 'Store grimme fede fyr'.

- Det er ikke en flyver, som skal skjules på nogen måde. Det er ikke for at skjule den, at man bruger den, men for den afskrækkende effekt, siger Flemming Pradhan-Blach.

Han nævner selv eksempler fra Irak-krigen, hvor Saddams soldater bogstaveligt talt blev tæppebombet fra mange kilometers højde.

Læs også:

Se også: Sådan vil Israel bombe Iran ud af atomalderen

- Store grupper af irakiske soldater så, hvordan deres naboenheder blev tæppebombet. Når de så via flyveblade fik at vide, at det i morgen var deres tur, ja så overgav de sig.

Men selvom B-52 også de næste årtier vil blive opgraderet og moderniseret, så er de monstrøst store bombeflys dage talte.

- Jeg tror ikke, at vi ser flere af den slags fly i den nærmeste fremtid. Teknologien udvikler sig, og jeg kan ikke se, hvorfor man skulle have behov for en flyver, der har den mængde bomber.

LÆS OGSÅ:

Se også: USA udvikler målsøgende patroner
Se også: USA sender nyt våben til Afghanistan
Se også: U.S. Air Force køber 18.000 iPads

1 af 5 Kun besætningens udholdenhed sætter grænser for, hvor længe B-52 kan være på vingerne. De kan nemlig tankes i luften. (Foto: Department of Defence)
2 af 5 Ifølge Flemming Pradhan-Blach kan B-52 som noget særligt ikke kun bære bomber i bugen, men også under vingerne. (Foto: Department of Defence)
3 af 5 Den første prototype af Stratosfortress under testflyvning i 1952. (Foto: The Granger Collection)
4 af 5 B-52 med et udvalg af de mange våbentyper, der kan bruge. Bemærk at vingerne er så lange og tunge, at der er brug for 'støttehjul' for at holde dem oppe på landjorden. (Foto: U.S. Airforce)
5 af 5 Et B-52 letter under operation Ørkenstorm i Irak i 1991. De store fly skræmte livet af de irakiske soldater. (Foto: Department of Defence)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere