Annan: Syrien lever ikke op til fredsplan

Annan siger, at det syriske styre ikke lever fuldt og helt op våbenhvile.

Kofi Annan, der er FN's særlige udsending til Syrien for FN og Den Arabiske Liga, siger, at han orienteret Sikkerhedsrådet om, at Syrien ikke levet op til kravene i hans fredsplan fuldt og helt.

Han opfordrer derfor Sikkerhedsrådet til at kræve en tilbagetrækning af de syriske styrker og af de tunge våben fra byerne, som beskrevet i fredsplanen, oplyser diplomater fra rådet.

Annan har også sagt til Sikkerhedsrådets 15 medlemslande, at den skrøbelige våbenhvile i Syrien har brug for støtte, og han opfordrer til lynhurtig udsendelse af den første gruppe af ubevæbnede observatører, som skal overvåge implementeringen af fredsplanen.

Enhver indsættelse af FN-observatører forudsætter en FN-resolution. Hidtil har Rusland og Kina nedlagt veto mod Syrien-resolutioner to gange.

Men Annan siger, at han alt andet lige er opmuntret af rapporterne fra Syrien, hvor der var relativt roligt torsdag.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger, at torsdag er "det kritiske punkt" for FN's sekspunktsplan. Han opfordrer Syrien til at sørge for "overensstemmelse mellem ord og handling", og han arbejder for at få observatører til landet hurtigst muligt.

- En yderligere militarisering af denne konflikt er ikke løsningen på denne konflikt, siger han og tilføjer:

- Verden ser på med skepsis, da tidligere afgivne løfter fra det syriske styre ikke er blevet holdt.

/ritzau/AFP

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere