FN fordømmer Syriens nye angreb på civile

Syriens præsident misbruger en aftale om tilbagetrækning ved at fortsætte med at angribe civile, siger FN

FN's generalsekretær Ban Ki-moon siger, at tiltagende angreb fra syriske regeringsstyrker på civilbefolkningen er en krænkelse af FN's Sikkerhedsråds krav om at indstille kampene.

Generalsekretæren fordømmer på det kraftigste de nye angreb og indikerer, at han tror, at præsident Bashar al-Assad bruger en aftale om at trække tropper og kampvogne ud af byerne inden 10. april som 'en undskyldning' for at fortsætte drabene.

- Ban Ki-moon begræder overgrebene fra de syriske myndigheder mod uskyldige civile - herunder kvinder og børn - på trods af at regeringen har forpligtet sig til at indstille brugen af tunge våben i byerne, siger FN-talsmand Martin Nesirky.

Blodige kampe i den syriske provins Idlib har fået flere end 2800 syrere til at flygte over grænsen til Tyrkiet på bare 24 timer, sagde tyrkiske embedsmænd fredag.

Det er det højeste antal flygtninge inden for et døgn under den nu et år lange opstand mod Syrien s præsident, Bashar al-Assad og hans regime.

- Den syriske hær ødelægger bygninger ved at bombe dem til ruiner, siger Muhammed Khatib, en syrisk flygtning, der kom over grænsen fra byen Kastanaz i Idlib-provinsen.

Han siger, at den syriske hær har optrappet angrebene på Kastanaz, der også er angrebet af bombefly.

- Hæren ønsker, at beboerne kommer ud af deres huse. Hvis de nægter, bomber de husene, selv om beboerne stadig er i bygningerne, siger Muhammed Khatib.

Han fortæller, at der i de seneste tre dage har ligget lig på gaderne i Kastanaz. Han vurderer, at flere end 200 er blevet dræbt i byen, der nu er næsten helt forladt.

Tyrkiske ledere siger, at strømmen af syriske flygtninge og massakrerne på civile i grænseområdet kan tvinge Tyrkiet til en indsats, der skal forhindre en humanitær katastrofe.