Kort før våbenhvile: 100 dræbt i Syrien

Datoen for den bebudede og snarlige våbenhvile nærmer sig, men blodet flyder fortsat i Syrien

130 døde. Heriblandt 86 civile.

Sådan anslår aktivister tabstallet i Syrien lørdag, nu da datoen for den bebudede våbenhvile nærmer sig hastigt i det stærkt uroplagede land.

Der er blot tre dage til, at regimet angiveligt vil stoppe sine kamphandlinger, som kritikere kloden rundt omtaler som regulære nedslagtninger af civilbefolkningen.

Blodbadet har sendt tusindvis af mennesker på flugt i Syrien. Alene over landegrænsen til Tyrkiet er der flygtet 24000 syrere, oplyser den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan.

På tirsdag - den 10. april - har den syriske præsident, Bashar al-Assad, lovet den internationale fredsmægler Kofi Annan at trække alle sine regeringssoldater tilbage til deres baser og overholde en våbenhvile.

Men lørdag kom det alligevel til adskillige kampe rundt om i Syrien, hvor blandt andre 40 civile mistede livet i bombardementer og nedskydninger i byen al-Latmana i Hama-provinsen.

Det siger menneskerettighedsgruppen Syrian Observatory for Human Rights. Oplysningerne kan ikke bekræftes fra uafhængige kilder, fordi pressen arbejder under særdeles vanskelige vilkår i Syrien.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger, at tiltagende angreb fra syriske regeringsstyrker på civilbefolkningen er en krænkelse af FN's Sikkerhedsråds krav om at indstille kampene.

Generalsekretæren fordømmer på det kraftigste de nye angreb og indikerer, at han tror, at præsident Assad bruger en aftale om at trække tropper og kampvogne ud af byerne inden 10. april som "en undskyldning" for at fortsætte drabene.

- Ban Ki-moon begræder overgrebene fra de syriske myndigheder mod uskyldige civile - herunder kvinder og børn - på trods af, at regeringen har forpligtet sig til at indstille brugen af tunge våben i byerne, siger FN-talsmand Martin Nesirky.

Op imod 10.000 mennesker har mistet livet under den nu et år lange opstand mod styret i Damaskus.