USA lover millioner for pakistaners hoved

USA udlover en dusør på over 55 millioner kroner for tilfangetagelsen af pakistaner mistænkt for terrorisme

Hafiz Mohammad Saeed er en jaget mand. (Foto: Anjum Naveed/AP)
Hafiz Mohammad Saeed er en jaget mand. (Foto: Anjum Naveed/AP)

USA udlover en dusør på over 55 millioner kroner for informationer, der kan føre til anholdelsen af grundlæggeren af en militant gruppe, der menes at stå bag terrorangrebet i Mumbai i Indien, hvor 166 mennesker blev dræbt.

Dusøren for Hafiz Mohammad Saeed, stifteren af Lashkar-e-Taiba, blev mandag annonceret af den amerikanske viceudenrigsminister Wendy Sherman, da hun besøgte Indien.

Netop her er man overbevist om, at Lashkar-e-Taiba planlagde og gennemførte massakren, hvor 10 mænd over tre døgn i november 2008 dræbte så mange mennesker som muligt i den indiske storby.

Kun én dusør udlovet af den amerikanske regering overgår i øjeblikket prisen for Hafiz Mohammad Saeed.

Den lyder på ikke mindre end 25 millioner dollar svarende til 139 millioner kroner og gælder for al-Qaeda-lederen Ayman al-Zawahiri.

I udtalelsen fra det amerikanske udenrigsministerium lyder det, at Saeed er "mistænkt for at være hovedarkitekt bag en række terroranslag, herunder angrebet i Mumbai i 2008".

I 2009 besluttede en pakistansk domstol at løslade Hafiz Mohammad Saeed grundet manglende beviser i sagen.

Den indiske regering i New Delhi glæder sig over det amerikanske budskab og siger, at beskeden er et udtryk for Indiens og USA's forpligtelse til at straffe gerningsmændene bag terrorangrebet.

Nyheden kommer samtidig med, at Washington og Islamabad forsøger at genskabe en form for tillid i forholdet, der i løbet af de senere år har gennemlevet flere kriser.

USA rasede i kølvandet på drabet på al-Qaeda-lederen Osama bin Laden over, at han havde skjult sig i Pakistan.

Omvendt stillede Pakistan spørgsmålstegn ved landenes samarbejde ved at lukke dets grænser til Afghanistan for Nato-forsyninger i november, efter et luftangreb dræbte 24 pakistanske soldater.