Norsk krigshelt igen snydt for hæder

Elitesoldaten Trond Bolle, Norges største krigshelt siden Anden Verdenskrig, bliver igen snydt for anerkendelse

Trond Bolle mistede sammen med tre kolleger livet i Afghanistan i 2010. (Fotos: Forsvarets Mediearkiv)
Trond Bolle mistede sammen med tre kolleger livet i Afghanistan i 2010. (Fotos: Forsvarets Mediearkiv)

- Trond Bolle er en helt. Lad der ingen tvivl være om det.

Sådan starter Daniel Skjeldam, kommerciel direktør i flyselskabet Norwegian, sin forklaring over for VG.no.

Læs også:

Se også: US Ranger får medalje for ufatteligt mod

Han forklarer, hvorfor Norges største krigshelt siden Anden Verdenskrig ikke må få æren af at pryde halevingerne på selskabets fly.

Den afdøde elitesoldat fra 'Marinejegerkommandoen', der svarer til det danske Frømandskorps, har ellers fået mange stemmer i flyselskabets konkurrence om, hvilken skandinavisk personlighed, der som den næste skal males på flyene.

Mange er skuffede
Det var under operation 'Enduring Freedoms' hemmelige missioner i Afghanistan i 2005, at han igen og igen udmærkede sig og reddede flere liv under talrige ildkampe. Og det er de missioner, der gør ham for farlig for Norwegian.

Læs også:

Se også: For farligt til helikopter - løb ind alene

- Grunden til, at han ikke er med i finalen, skyldes udelukkende en sikkerhedsvurdering. Norwegian har i dag flyvninger til flere områder, hvor krigen i Afghanistan anses som kontroversiel. Dermed er der en risiko for, at det kan opfattes som provokerende, hvis vi har krigshelten Trond Bolle på haleroret. Den risiko kan vi slet og ret ikke løbe, siger Daniel Skjeldam om Trond Bolle.

- Vi ved, at mange nu vil blive skuffede, men vi håber på forståelse for, at vi altid sætter flysikkerheden højest, tilføjer han.

Dræbt af vejsidebombe
Flere andre navne er allerede blevet diskvalificerede. Hverken familien til Blackmetal-musikeren Øystein 'Euronymous' Aarseth eller musikeren Jachim 'Jokke' Nielsen ønsker deres slægtning på haleroret.

Læs også:

Se også: Angreb 200 tyskere alene - nu er han død

Det er dog ikke første gang, at Trond Bolle er blevet snydt for hæder og ære.

I juni 2010 blev elitesoldaten sprunget i luften og slået ihjel af en vejsidebombe i Afghanistan. Han døde sammen med tre kolleger.

Højeste militære udmærkelse
Men selvom forsvaret og hans familie allerede inden hans død argumenterede for, at han skulle æres for sin indsats, skete det først langt senere.

Ifølge VG trak æresbevisningen ud på grund af modstand i regeringen, der mente det var et forkert signal at sende at hædre en Afghanistan-veteran fra de offensive operationer.

Læs også:

Se også: US Ranger får medalje for ufatteligt mod

Først sidste år fik han 'Krigskorset med Sværd' - den højeste militære medalje i Norge. I øvrigt som den første norske soldat siden Anden Verdenskrig.

Læs mere om konkurrencen her

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere