Farc frigiver 10 gidsler i Colombia

Den colombianske oprørsgruppe Farc har frigivet 10 fanger, der har været holdt som gidsler i over 10 år

Den colombianske oprørsgruppe Farc har frigivet 10 fanger. (Foto: AP)
Den colombianske oprørsgruppe Farc har frigivet 10 fanger. (Foto: AP)

10 medlemmer af de colombianske sikkerhedsstyrker, der har været holdt som gidsler i fangelejre i junglen i over ti år af oprørsbevægelsen Farc, er blevet frigivet.

De fire soldater og seks politifolk blev overgivet til Røde Kors.

- 10 familier kan nu blive genforenet efter at have været adskilt i så mange år, siger Jordi Raich fra Den Internationale Røde Kors Komite (ICRC).

- I dag slutter disse familiers lidelser, og det giver os stor tilfredsstillelse, tilføjer han.

Frigivelsen kan signalere et vigtigt skridt på vej mod fredsforhandlinger i kampen mod Latinamerikas ældste oprørsgruppe.

Mange colombianere er dog stadig skeptiske over for, om guerillagruppen, der stadig menes at have omkring 700 civile gidsler, vil lægge deres våben efter at have udnyttet tidligere fredsforhandlinger til at forstærke sig.

Gidslerne blev taget i 90'erne, da Farc-bevægelsen var stærkest og skulle bruges i byttehandler med regeringen for at opnå politiske indrømmelser og få fængslede medlemmer af Farc løsladt.

Frigivelsen kommer efter en række erklæringer fra Farc om, at gruppen ikke længere vil vil tage gidsler og nu i stedet vil deltage i fredsforhandlinger.

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, der er under pres for at få afsluttet konflikten, der har kostet titusinde livet, har krævet, at Farc løslader alle gidsler og indstiller alle angreb på civile, før han vil indgå i fredsforhandlinger.

Farc, der menes at have 8000 medlemmer, har været i krig med regeringen siden 1964. Bevægelsen stod bag en række kidnapninger i midten af 80'erne, hvor soldater blev taget som gidsler og frigivet mod at få fængslede FARC-medlemmer løsladt.

I løbet af 90'erne blev gruppen berygtet for at bortføre civile og politiske ledere.

Det mest kendte gidsel var tidligere præsidentkandidat i Columbia Ingrid Betancourt, der blev holdt fanget i junglen i seks år.

1 af 2 (Foto: AP)
2 af 2 Den colombianske oprørsgruppe Farc har frigivet 10 fanger. (Foto: AP)