Israel vil bombe Iran uden at varsle USA

Hvis Israel sender jagefly på vingerne for at bombe Irans atomprogram, får USA intet at vide på forhånd

Israels F16 og F15-fly kan meget vel komme til at bombe Irans atomanlæg ud af atomalderen. (Foto: Lefteris Pitarakis)
Israels F16 og F15-fly kan meget vel komme til at bombe Irans atomanlæg ud af atomalderen. (Foto: Lefteris Pitarakis)

Et israelsk bombetogt mod Irans atomanlæg rykker stadig tættere på. Men hvis det kommer, vil det komme som en overraskelse for Israels tætteste allierede.

- Hvis angrebet kommer, så bliver det i løbet af foråret, har senioranalytiker Gary Schaub fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet (og tidligere Air War College i USA) tidligere sagt til ekstrabladet.dk.

Til sommer vil iranerne ifølge israelske analytikere have gravet deres atomanlæg så dybt ind i bjergene, at de israelske bomber nemlig ikke længere vil kunne nå dem.

Læs også: Sådan vil Israel bombe Iran ud af atomalderen

Men hvis det kommer, skal USA ikke regne med at blive varslet, inden præcisionsbomberne regner ned over Ahmadinejads kernekraftprogram.

Vil beskytte USA
Det afslører en anonym, amerikansk topembedsmand over for Associated Press.

Den melding har har israelerne overbragt amerikanerne under hemmelige samtaler på top-niveau. Både premierminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak har givet beskeden til amerikanske topfolk på besøg i Jerusalem.

Læs også:

Se også: Ekspert: Uklogt at øge presset på Iran

Ifølge Associated Press har det skabt en anspændt stemning i Washington, men Israel gør det af hensyn til USA.

Hvis israelerne beslutter sig for et angreb, skal det være en hemmelighed, så USA ikke kan holdes ansvarlig for ikke at gøre nok for at bremse Israel. Amerikanerne har ellers i længere tid arbejdet på, at for politikerne i Jerusalem til at opgive bombeangrebet.

Har de allerede angrebet?
Hackede dokumenter fra det private amerikanske efterretningsfirma Stratfor afslører ellers, at Israel allerede har uskadeliggjort Irans kernekraftprogram.

- Jeg tror, det er en afledningsmanøvre. Israelerne ødelagde det iranske atomprojekt for flere uger siden, siger den israelske agent ifølge en af de fem millioner hackede maildokumenter, som Wikileaks har lækket, skriver Kristeligt-Dagblad.

Læs også:

(Foto: AP) Krig & katastrofer - 15. feb. 2012 - kl. 14:54 Iran fejrer gennembrud i atomprogram

Hvordan Israel skulle have angrebet programmet tilbage i oktober sidste år, melder historien ikke noget om. Flere af Stratfors analytikere er ifølge de lækkede dokumenter da også skeptiske over for agentens udmelding.

Læs også: Sådan vil Israel bombe Iran ud af atomalderen