20 dræbt under vold i det nordlige Kina

Etniske spændinger tager til mellem uighurer og hankinesere i det nordvestlige Kina

Mindst 20 mennesker blev dræbt, da bevæbnede mænd gik til angreb på en markedsplads i den højspændte og splittede region Xinjiang i det nordvestlige Kina, oplyser myndighederne.

Der har i de seneste år i stigende grad været etnisk motiveret vold i Xinjiang, som huser det overvejende muslimske uighur-mindretal.

I de første rapporter fra det statslige nyhedsbureau Xinhua blev 12 mennesker meldt dræbt, deriblandt to af overfaldsmændene.

Men ifølge den officielle informationsside Tianshan er antallet af dræbte 20.

De statslige medier siger, at 13 af de dræbte var "uskyldige", og at politiet dræbte syv "terrorister".

- Ni voldelige terrorister løb ind folkemængden med knive og dræbte 13 uskyldige og sårede adskillige andre, hedder det.

Sammenstødet, hvor angriberne blandt andet var bevæbnet med økser, fandt sted tirsdag aften.

- Vidner fortæller, at den voldelige gruppe huggede løs på ofrene, skriver Xinhua, om angriberne, der ifølge de kinesiske medier tilhørte det uighuriske mindretal, som ikke nærer varme følelser for centralregeringen i Beijing.

Xinjiang, der grænser op til Pakistan og Afghanistan, er hjem for omkring ni millioner uighurer, som klager over at blive undertrykt af det kinesiske styre.

Antallet af hankinesere, Kinas dominerende etniske gruppe, er steget dramatisk i det seneste årti. Kritikere siger, at Beijing får mange til at rejse til området for at svække nationalistiske tendenser blandt uighurerne.

Radio Free Asia, der har base i USA, har modtaget en e-mail fra en anonym uighurer, som siger, at volden blev udløst på grund af en "fornærmelse" fra tre kinesere på et marked.

Protester fra uighurer eskalerede til optøjer i juli 2009, hvor omkring 200 mennesker mistede livet, og 1700 blev såret under etniske uroligheder.