SOK: To gidsler kan være dræbt af Absalon

Auditører undersøger, om det var pirater eller besætningen på dansk krigsskib, der dræbte to gidsler.

Det kan være beskydning fra det danske krigsskib Absalon, som har dræbt to gidsler under en aktion mod pirater ud for Somalias kyst.

Derfor skal Forsvarets Auditørkorps undersøge episoden. 18 gidsler blev befriet, men to af dem mistede livet under angrebet.

- Det kan ikke afvises, at det var os, der forårsagede dødsfaldene. Det er derfor, at vi blandt andet har auditørkorpset inde over, for at afklare, hvad der er sket, siger kommandør i Søværnets Operative Kommando (SOK) Steen Engelbrecht Pedersen.

I alt fandt besætningen 18 gidsler og 17 pirater om bord på et piratmoderskib, som Absalon havde holdt øje i flere dage ud for den somaliske kyst.

Steen Engelbrecht Pedersen kan endnu ikke oplyse gidslernes nationalitet, men han bekræfter, at ingen af gidslerne er danske.

- De øvrige gidsler er i god behold, og de befinder sig fortsat på Absalon, lyder det fra kommandøren.

Piraterne er ligeledes på Absalon, og man håber, at de kan udleveres til retsforfølgelse.

- Det er et spørgsmål om, hvorvidt man kan samle tilstrækkeligt med beviser til, at det kan holde i en retssag. Det må vise sig, siger Steen Engelbrecht Pedersen.

Aktionen skete, da piratmoderskibet forsøgte at sejle væk fra kysten. Da hverken opkald, anråb eller varselsskud kunne få piratmoderskibet til at stoppe, fik Absalon tilladelse til at beskyde materiel om bord.

- Det er kommet til væbnet magtanvendelse, fordi skibet ikke ville stoppe, forklarer Steen Engelbrecht Pedersen.

Piraterne overgav sig, men da Absalons besætning gik om bord på moderskibet blev to af de 18 gidsler fundet hårdt såret. Selv med en hurtig assistance fra Absalons læge stod deres liv ikke til at redde, oplyser SOK.

To danske søfolk sidder fortsat som gidsler hos somaliske pirater. Her har de siddet i over et år.

Absalon har tidligere måttet løslade flere pirater, fordi ingen lande ville retsforfølge dem.