150 slået ihjel i sudansk blodbad

Sudanske oprørere har angrebet en regeringsbase nær grænsen til Sydsudan. 150 er blevet dræbt, lyder det

Sudanske regeringsstyrker står bag drab på 150 oprørere, hævder en oprørsgruppe.

Rebellerne blev dræbt i et opgør søndag mellem regeringsstyrker fra hovedstaden Khartoum og gruppen tæt på den omdiskuterede grænse til Sydsudan.

Sudans militær vil ikke bekræfte antallet af dræbte, men erkender, at man har slået et stort antal rebeller ihjel i kampene.

Oprørerne i området dannede sidste år en "revolutionær front", der havde regeringen i Khartoums afgang som erklæret mål, og angrebet søndag var deres første, fælles angreb mod regeringen.

Oprørerne fra to forskellige grupper var gået sammen om overraskelsesangrebet mod en regeringsbase i det olierige Jau-område, hvor der i øjeblikket verserer en strid om grænsen. Efter angrebet kunne oprørerne tælle 150 dræbte.

Nu truer det sudanske militær med at slå tilbage mod rebellerne, og det anklager samtidig Sydsudan for at støtte angrebet i Jau.

Den sydsudanske regering afviser dog at have støttet grupperne. Samtidig strides landene om, hvilket land Jau egentligt ligger i.

- Jau er sydsudansk territorium, siger den sydsudanske informationsminister Barnaba Marial Benjamin.

- Vi har ikke krydset vores grænse, tilføjer han.

Grænseområdet mellem Sudan og Sydsudan er præget af kampe mellem regeringen og rebeller, og tusinder har søgt tilflugt i Sydsudan, der blev et selvstændigt land i juli sidste år.

Begge lande beskylder det andet for at støtte rebeller, og samtidig strides landene om olie.

Sydsudan har langt de største olieressourcer, men den nye nation har ikke adgang til havne, og alle olierørledninger og eksportfaciliteter kontrolleres af Sudan, som bliver beskyldt for at stjæle olie for milliarder af kroner.

Mere end 360.000 personer har været nødt til at flygte på grund af kampene omkring grænsen, siger FN.

Næsten 99 procent af befolkningen i syd stemte for Sydsudans selvstændighed.