Sådan vil Israel bombe Iran ud af atomalderen

Uret tikker, hvis Israel skal gøre sig håb om at stoppe Irans atomprogram med bomber. Analytikere peger på, at sidste chance kan være i løbet af foråret

En af Israels F-16, der kan blive sat ind mod Irans atomanlæg. (Foto: Lefteris Piratakis/AP)
En af Israels F-16, der kan blive sat ind mod Irans atomanlæg. (Foto: Lefteris Piratakis/AP)

INTERAKTIV GRAFIK: Klik på ikonerne i grafikken og læs mere!
(Mobilbrugere: Tryk her)

Mens Iran og Israel i disse uger optrapper på retorikken bider militæranalytikere negle over udsigten til krig i Mellemøsten.

Et israelsk bombeangreb mod Irans atomprogram rykker nemlig stadig tættere på, for et Iran med kernevåben er uacceptabelt for israelerne.

Men uret tikker, hvis Israel skal nå at bombe præsident Ahmadinejads atomprogram tilbage til stenalderen.

Læs også:

Se også: Israel: Tre bomber – én afsender

De israelske analytikere vurderer, at Iran i løbet af foråret vil have gravet så dybt ind i bjergene, at selv ikke Israels tungeste bomber vil kunne nå atomcentrifugerne der.

- Hvis angrebet kommer, så bliver det i løbet af foråret, siger senioranalytiker Gary Schaub fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet (og tidligere Air War College i USA) til ekstrabladet.dk

Israel har tidligere truet med at bombe Irans officielt 'fredelige' kernekraftsprogram til atomer, men først nu begynder brikkerne at falde på plads, så angrebet kan blive til dødelig virkelighed.

Derfor er angrebet tæt på
Gary Schaub har forsket i problematikken i snart otte år, og han vurderer, at flere faktorer gør angrebet mere sandsynligt nu:

1) USA afviste i 2006 at lade Israel bombe. Dengang var amerikanerne pressede både i Irak og Afghanistan og havde bestemt ikke brug for en ny regional konflikt med potentiale for storkrig. Med exit fra Irak og nedtrapning på vej i Afghanistan, har USA mere overskud, selvom de ikke er glade for et angreb.

2) Iranerne arbejder på at flytte centrifugerne ind i bjergene. Det er ved at være sidste chance for at bombe. Når først de er gravet ned, kan kun a-våben nå dem.

3) Urolighederne i Syrien giver syrerne mindre overskud til at tage sig af et israelsk angreb. Det gør det også nemmere at flyve 90 jagerfly med davidsstjerner gennem deres luftrum.

4) Israel har fået 55 de tunge amerikanske ' bunker buster'-bomber - præcisionsbomber på over to tons - der kan sprænge sig igennem op til seks meter armeret beton. De er nødvendige for at ramme visse af Irans nedgravede anlæg.

Men selvom de fire faktorer peger på, at angrebet er tættere på end før, bliver det ikke en nem opgave. Slet ikke.

Kæmpe udfordring
Flere analytikere og forsvarskilder, som New York Times har talt med, betegner et luftangreb på Irans atomprogram som en 'enorm' og 'meget kompleks' operation. Et stort antal fly skal nemlig slippe igennem flere fjendtlige nationers luftrum, tanke i luften, nedkæmpe Irans luftforsvar og angribe flere underjordiske mål på samme tid.

Flere tvivler på, at Israel overhovedet kan gennemføre så omfattende et angreb.

Læs også:

Se også: Irans præsident truer alle i tale

Gary Schaub er også skeptisk i forhold til et storstilet israelsk angreb.

- Du skal ikke tro på folk, der siger, at det kan klares på en enkelt nat. Det kommer helt an på, hvad du forsøger at opnå, siger han til ekstrabladet.dk.

Et fokuseret angreb på atomprogrammets fire-fem vigtigste anlæg ville dog kunne gøres med under hundrede fly, vurderer han.

- Israel kan sende 50-90 fly i luften og afleverer bomberne i løbet af en nat. Altså ramme målene og flyve hjem.

- Problemet er, hvis de er nødt til at tage tilbage to dage senere og bombe det, de ikke ramte.

Diplomatisk mareridt
Men alene det at nå frem er i sig selv et diplomatisk mareridt. Lige meget hvilken rute, de israelske jagerpiloter tager, skal de flyve over lande, der bestemt ikke hører til blandt Israels perlevenner.

- Diplomatisk er det et KÆMPE problem, siger Lars Bangert Struwe, Ph.D. og forsker ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

Han peger på, at der i hemmelighed faktisk er mange lande i regionen, der er interesserede i, at der bliver gjort noget ved Iran. Blandt andre Saudi Arabien.

- Men hvem kan Israelerne stole på? Og hvem vil give tilladelse til at lade dem flyve over?

Læs også:

Se også: Israel står bag seriedrab på atomforskere

- De skal simpelthen have flere stater til at give dem lov til at flyve over med fyldte tanke og våben ombord. Ellers risikerer de at miste fly i luftkamp og starte krige allerede på vej mod Iran.

- Det er ikke verdens nemmeste ting.

Selv om Israel skulle få tilladelserne med diplomatisk pres fra USA, ville ingen af landene offentligt indrømme det, understreger Gary Schaub. En stribe af krænkede diplomatiske protester ville være første reaktion morgenen efter en israelsk overflyvning.

Men selvom den politiske modstand er enorm og de militære udfordringer mange, så tror Gary Schaub, at et angreb ville kunne standse Ahmadinejads atomprogram markant. Især sammen med stramme sanktioner.

- Men husk at et præventivt israelsk bombeangreb vil være starten på en ny krig.

Læs også:

Se også: Nu kommer superbomben

Vi har valgt at lukke for kommentarerne, da kommentarerne ikke længere bidrager til en konstruktiv debat.

1 af 8 Et israelsk F-15 smider flares (selvforsvarsmiddel) under en flyveopvisning. (Foto: Ariel Schalit/AP)
2 af 8 Ironisk nok er nogle af Iranernes kampfly amerikansk producerede ligesom Israels F-15 og F-16. (Foto: U.S. Air Force)
3 af 8 Iran råder også over en række antikverede russiske MiG-29 Fulcrum. (Foto: Shahram Sharifi/Wiki Comons)
4 af 8 Tungtvandsværket ved Arak er et af de vigtige mål for et eventuelt angreb. (Foto: Arash Khamoushi/AP)
5 af 8 Værket ved Isfahan, 410 kilometer syd for hovedstaden Tehran, omdanner uranmalm. (Foto: Vahid Salemi/AP)
6 af 8 Bushehr-atomkraftværket hører ikke til blandt de vigtigste militære mål, men det har stor politisk værdi. (Foto: Vahid Salemi/AP)
7 af 8 En antiluftskytskanon kan ses på dette foto fra 2007 af Irans uranberigelsesanlæg i Natanz. (Foto: Hasan Sarbakhshian/AP)
8 af 8 En af Israels F-16, der kan blive sat ind mod Irans atomanlæg. (Foto: Lefteris Piratakis/AP)