Karzai vil forhandle direkte med Taleban

For at afslutte krigen bør den afghanske regering og Taleban sætte sig ved forhandlingsbordet, lyder det

Den afghanske præsident, Hamid Karzai, inviterer nu de øverste Taleban-chefer til direkte forhandlinger for at sætte en stopper for den blodige krig i Afghanistan.

Det siger han i en officiel erklæring fra præsidentkontoret.

- For at opnå målene i fredsprocessen inviterer jeg lederskabet i Taleban til at indgå i direkte forhandlinger med den afghanske regering, lyder det fra Karzai.

Samtidig opfordres nabolandet Pakistan til at hjælpe med at få de stridende parter sammen ved forhandlingsbordet for at slutte de seneste 10 års krig i landet.

- Jeg anmoder hermed vores broderlige regering i Pakistan for at støtte og facilitere vores direkte forhandlingsbestræbelser som en del af fredsprocessen, hedder det i erklæringen.

Den afghanske Talebanbevægelse har allerede meldt ud, at den gerne vil sætte sig til bordet og deltage i fredsforhandlinger.

Men det betyder dog ikke, at den har opgivet sin væbnede kamp eller vil acceptere den afghanske regerings forfatning, lyder det.

I en meddelelse fra midten af januar siger Taleban, at de har 'øget de politiske bestræbelser på at nå til gensidig forståelse med verden' med det formål at opnå fred i Afghanistan.

- Men denne forståelse er ikke ensbetydende med at opgive jihad (hellig krig, red.), og det er heller ikke forbundet med en accept af håndlangerregeringens forfatning, lyder det fra den yderliggående bevægelse.

Tirsdagens erklæring fra Karzai kommer efter en telefonsamtale mellem ham og den amerikanske præsident, Barack Obama.