FN nægtet adgang til anlæg i Iran

FN's atomagentur er skuffet over, at observatører ikke får lov til at besøge et iransk militæranlæg

FN's atomobservatører er blevet nægtet adgang til et iransk militæranlæg, hvor der ifølge FN foregår mistænkelige nukleare aktiviteter.

- Det er skuffende, at Iran ikke har accepteret vores anmodning om at besøge Parchin militæranlægget, siger Yukiya Amano, der er generaldirektør i Det Internationale Atomenergiagentur.

IAEA's observatørhold, der ledes af chefinspektør Herman Nackaerts, rejser tilbage til organisationens hovedsæde i Wien onsdag.

Observatørernes besøg i Iran var det andet på en måned og skulle have afklaret alle "væsentlige udestående spørgsmål" angående Irans atomprogram i særdeleshed de "mulige militære dimensioner".

Irans særlige udsending til Det Internationale Atomenergiagentur, Ali Asghar Soltanieh, siger ifølge det statslige iranske nyhedsbureau ISNA, at forhandlingerne har været intense og omhandlet "samarbejde og fælles forståelse mellem Iran og IAEA".

- Disse forhandlinger vil fortsætte, siger Ali Asghar Soltanieh.

Observatørernes rejse har været set som en forløber til en genoptagelse af forhandlingerne mellem Iran og stormagterne USA, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland, der brød sammen for 13 måneder siden.

En rapport fra IAEA fra november sidste år viste, at Iran havde igangsat aktiviteter på en række områder, der er "relevante i forhold til produktion af atomvåben".

Iran nægter, at landet skulle være i gang med at fremstille atomvåben.

Siden offentliggørelsen af rapporten har USA og EU skærpet sanktionerne mod den iranske olieindustri, og der har været spekulationer om et kommende militært angreb fra Israel.