Røde Kors: Ny sultkatastrofe kan undgås

En ny sultkatastrofe ulmer i Vestafrika, advarer Dansk Røde Kors. Op mod 13 millioner risikerer at blive ramt

Mellem 7 og 13 millioner mennesker i det vestafrikanske område risikerer at stå uden mad og drikke til sommer. Men en decideret sultkatastrofe, som den vi så sidste år på Afrikas Horn, kan stadig undgås, lyder det fra Dansk Røde Kors.

De enkelte familier i Niger, Tchad, Mauritanien, Mali, Burkina Faso og dele af Senegal er begyndt at slagte og sælge deres dyr og spise den såsæd, de egentlig skulle leve af resten af året.

- Det er de nødt til for at få mad på bordet, men selvom det hjælper på kort sigt, er det jo ikke en løsning på lang sigt, siger chefen for Dansk Røde Kors i Vestafrika, Troels Mikkelsen.

Han befinder sig i Senegal og fortæller, at folk er mærkede af situationen. Efterårsregnen kom ikke i så store mængder som ventet, og den var samtidig ujævnt fordelt.

- Hvis du har været vant til to-tre måltider om dagen og nu kun får ét måltid, som samtidig er utilstrækkeligt, så er det klart, at det kan ses på deres vægt, siger Troels Mikkelsen.

Der var også fødevaremangel i det såkaldte Sahel-bælte i 2010, og derfor er der ikke fødevarer på lager. Det betyder så også, at priserne er skyhøje. Forældre er begyndt at tage børnene ud af skolen, fordi de har brug for pengene til at overleve.

Røde Kors har hjælpearbejder i gang i alle de berørte lande. Troels Mikkelsen håber, at opmærksomheden vil samle sig om problemet, inden det udvikler sit til en langt mere alvorlig situation.

- Vi deler mad ud hernede, men det er en dråbe i havet. Vi skal handle nu, hvis vi skal undgå, at folk begynder at forlade deres hjem i jagten på fødevarer, og at vi skal til at give børn speciel kost for, at de skal overleve, siger Troels Mikkelsen.

Sidste år blev der lavet en landsindsamling til fordel for ofrene for sultkatastrofen på Afrikas Horn. Der blev samlet 110 millioner kroner ind.