Irak øger antallet af henrettelser markant

Irak har i løbet af 2012 allerede henrettet næsten lige så mange som i hele 2011

I de første 40 dage af 2012 er mindst 65 personer blevet henrettet i Irak, ifølge menneskeretsorganisationen Human Rights Watch. Det er næsten lige så mange som i hele 2011, hvor 68 mennesker blev henrettet.

Dermed har Irak skruet op for tempoet, siden USA trak sig ud i december 2011. Siden da er den politiske krise i landet spidset til. På en enkelt dag blev der henrettet 17 mennesker.

- I Irak har de vidst, at amerikanerne ville trække sig ud, og derfor har nogen sager ligget og ventet på at blive afgjort, siger Helle Lykke Nielsen, lektor i mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

Det er en af grundene til, at der er sket en stigning, og man kan frygte, at det vil blive værre, vurderer hun.

Sunnimuslimerne er udvandret af parlamentet, fordi de føler, at de bliver marginaliseret. Desuden er der udsendt arrestordre på vicepræsident Tareq al-Hashemi, som er sunnimuslim.

- Situationen i landet kunne tyde på, at henrettelserne bruges politisk som angreb mod sunnimuslimerne. Måske på premierminister Nuri al-Malakis modstandere, siger Helle Lykke Nielsen.

Al-Maliki er shiamuslim, men om henrettelserne er politiske, kan være svært at gennemskue. Den politiske krise giver al-Maliki mulighed for at underskrive dødsdomme meget hurtigt uden nogen parlamentarisk kontrol.

- Der foregår en voldsom politisk magtkamp. Premierminister Nuri al-Maliki prøver for enhver pris at overtage al magt i landet. Han har forsøgt at holde andre fra magten ved at undlade at udnævne en indenrigsminister og en forsvarsminister, siger hun.

Ved at sidde som premierminister og have styr på forsvarsministeriet og indenrigsministeriet, som har alle domstolene, har han centraliseret magten ved sig selv.

- På den måde kan han sidde og trække i snorene. Det er ham, der sidder og udsteder arrestordrer på ledende sunnimuslimske politikere, siger hun.

Ifølge FN er mere end 1200 mennesker blevet henrettet i Irak siden 2004.