Oprørere tilbageholder FN-soldater i Darfur

Oprørere i Darfur har taget afrikanske tropper fra FN's Unamid-mission i Sudan til fange

Oprørere i Darfur-regionen i Sudan siger mandag, at de tilbageholder 49 internationale fredsbevarende soldater og tre mistænkte sudanske efterretningsagenter til "nærmere undersøgelse".

Det sker, efter at soldaterne trængte ind i et område, som oprørerne kontrollerer. De tilbageholdte soldater er overvejende senegalesere fra Unamid-styrken, som er sendt til Sudan af Den Afrikanske Union og FN i forening.

Det er oprørsbevægelsen JEM (Justice and Equality Movement), der har taget ansvaret for handlingen.

- De kom til et område, der kontrolleres af JEM, uden tilladelse og uden at informere JEM, siger rebellernes talsmand, Gibril Adam Bilal, uden at angive stedet nærmere.

Bilal siger, at oprørerne holder FN-soldaterne tilbage, mens de undersøger årsagen til, at Unamid-soldaterne befandt sig på oprørernes territorium.

- Hvis det er sandt, at Unamid-styrken arbejder med sudanesiske efterretningsfolk, kommer vi til at bede FN om at fyre styrkens leder, siger Gibril Adam Bilal.

En talskvinde for Unamid-styrken siger, at der er "en hændelse i gang", men kan ikke give flere detaljer. Ifølge hende forsøger Unamid-styrken at løse situationen.

Udenlandske fredsbevarende styrker og nødhjælpsarbejdere har gennem årene været mål for en række bortførelser i Darfur. Mange af bagmændene lader til at være bander af unge mænd, der søger løsepenge.

For knap to år siden blev tre medarbejdere fra FN's fredsbevarende styrker bortført, da bevæbnede mænd trængte ind i deres bolig i centrum af hovedstaden af Sudans nordlige Darfurprovins, El Fasher.