USA vil bruge 1000 milliarder på nye våben

Amerikanerne planlægger at bruge mere end 1000 milliarder på at købe og udvikle krigsskibe og våben

USA vil bruge 1000 milliarder på nye våben

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har planer om at bruge mere end 1000 milliarder kroner i 2013 på at udvikle og købe krigsskibe, jagerfly og tunge våben.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, som har fået indsigt i dokumenter om budgettet for regnskabsåret 2013.

Den såkaldte Rail Gun - der med en elektromagnetisk skinne fyrer projektiler af sted med op til 9000 kilometer i timen - er et af de high tech våbensystemer, USA arbejder videre på, skriver AOL Defense.

Se testaffyring af Rail Gun i videoen over artiklen

I løbet af de kommende uger vil en ny prototype af det langtrækkende våben bliver installeret i Virginia. En gang i fremtiden er det meningen, at krigsskibe skal kunne skyde fly, missiler og mål langt inde på land med frygtindgydende våben.

Læs også:

USA gør klar til 'rigtig krig'

Selv om de 1000 milliarder er tale om et astronomisk beløb, der er halvanden gang så stort som Danmarks statsbudget, er det faktisk 7,5 procent mindre, end der oprindelig var planlagt at bruge i 2013.

De 615 milliarder kroner skal bruges på indkøb, mens 392 milliarder kroner skal gå til udvikling. Tidligere havde Pentagon regnet med at bruge henholdsvis 663 milliarder på indkøb og 425 milliarder på udvikling.

På samme tid vil udgifterne til landstyrker blive langt mindre, da det amerikanske militær begrænser hærens størrelse efter 10 års krig i Afghanistan og Irak.

Det er det første budget siden 2001, hvor udgifterne til forsvaret falder. Det er planen, at det endelige budget skal præsenteres på mandag, når præsident Barack Obama sender sit budget til godkendelse i kongressen.

Læs også:

USA udvikler målsøgende patroner

For godt to uger siden offentliggjorde det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, en omfattende spareplan, som skærer antallet af aktive styrker i hæren ned til 490.000 soldater i 2017.

Nedskæringerne kommer i kølvandet på en længere årrække, hvor den amerikanske krigsindsats over hele kloden har trukket store veksler på USA's føderale budget, som finanskrisen har skudt yderligere i sænk.

Trods nedskæringerne forbliver USA fortsat den langt største militære magt i verden.

Kina indtager andenpladsen på listen over største forsvarsbudgetter, men kan på ingen måde matche det amerikanske.