'Vi kunne standse drabene i Syrien'

Rent militærstrategisk er der ikke noget i vejen for at sætte fly ind mod præsident Assads overgreb mod den syriske befolkning. Men FN vil ikke gå mod Rusland og Kina

En militæraktion i Syrien vil ikke nødvendigvis hjælpe den syriske civilbefolkning, mener formanden for Udenrigspolit8isk Nævn, Jeppe Kofod. (Foto: Lars Nybøll og @SyrienNyheterne)
En militæraktion i Syrien vil ikke nødvendigvis hjælpe den syriske civilbefolkning, mener formanden for Udenrigspolit8isk Nævn, Jeppe Kofod. (Foto: Lars Nybøll og @SyrienNyheterne)

Klokken 11 i dag nåede dagens dødstal i den syriske by Homs ifølge twitterprofilen @SyrienNyheter op på 8 - heraf var fire børn. Præsident Assads styrker har nu i en uge beskudt millionbyen med granater.

FN vurderer, at 5.000 har mistet livet under den syriske uro - andre organisationer mener, 8.000 er tættere på sandheden.

Urolighederne i Syrien har stået på nu i 11 måneder. I Libyen gik der en måned, fra oprøret begyndte, til FN's sikkerhedsråd vedtog et flyveforbudszone over Libyen.

Læs også: Blodige overgreb: 5-10 drab i timen

Læs også: kian vil hjælpe med EU-krise og Syrien

Men hvorfor stopper man ikke styrets overgreb mod civilbefolkningen i Syrien, som man gjorde Libyen sidste år? Hvad er forskellen?

- Rent militærstrategisk er der ikke noget til hinder for, at man sætter ind med fly i Syrien, ligesom man gjorde i Libyen, siger Johannes Riber Nordby, militæranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) til ekstrabladet.dk.

At man ikke gør noget er der flere forklaringer på: Først og fremmest er der ikke enighed i FN's sikkerhedsråd.

- Russerne og til dels kineserne blokerer for det i sikkerhedsrådet. Og ingen lande har mod på at gøre det uden om sikkerhedsrådet, siger Johannes Riber Nordby.

Jeppe Kofod: Militæraktion kan føre til borgerkrig
Elementer i Den Arabiske Liga så gerne en militær intervention i Syrien, og også Vesten ville deltage i en intervention i Syrien, hvis ikke Moskva og Beijing satte sig imod, vurderer analytikeren fra DIIS.

Men siger formanden for Udenrigspolitik Nævn, Jeppe Kofod (S):

- Hvis det var så nemt at stoppe Assads militær, er jeg ikke i tvivl om, at man havde gjort det - uanset hvad Rusland og Kina have ment, siger Jeppe Kofod til ekstrabladet.dk.

- Hvis sandsynligheden for succes havde været den samme som i Libyen, havde vi jo gjort det, tilføjer han.

Jeppe Kofod advarer om, at en militær intervention langt fra sikkert vil mindske tabstallene, der time for time udvikler sig i Syrien i disse dage. Han frygter, at en militæraktion kan føre til borgerkrig.

- Vi håber, at styret imploderer indefra, og at folket vælter Assad. Lidt ligesom vi det i Egypten, siger Jeppe Kofod.