Assad vil forsinke ny syrisk forfatning

Syrien sender en ny forfatning til afstemning, men indførslen vil trække i langdrag, mener danske eksperter

Pærsident Bashar al-Assad - her med Syriens militære ledere - vil trække en gennemførelse af en ny syrisk forfatning i langdrag, vurderer dansk ekspert., (Foto_ AP)
Pærsident Bashar al-Assad - her med Syriens militære ledere - vil trække en gennemførelse af en ny syrisk forfatning i langdrag, vurderer dansk ekspert., (Foto_ AP)

Selv om en ny forfatning skulle blive vedtaget ved en folkeafstemning i Syrien den 26. februar, vil det syriske regime efter alt at dømme forsøge at trække implementeringen af forfatningsændringer i langdrag.

Det vurderer danske Syriens-kendere.

- At forfatningen bliver sendt til afstemning, er jo ikke en tilkendegivelse af, at den nye grundlov vil blive implementeret. Der er ikke spor tvivl om, at præsident Assad vil trække det i langdrag, siger tidligere leder af Det Danske Institut i Damaskus, Jørgen Bæk Simonsen.
Læs:

Se også: Syrere til stemmeurnerne i det rene kaos

Den ny forfatning er en af flere reformer, som Assad har lovet at gennemføre.

Assad gør intet uden tvang
- Den måde al-Assad har håndteret krisen, fra den begyndte i marts sidste år og til dags dato, er en endeløs række af eksempler på, at han under ingen omstændigheder gør noget, før han er tvunget til det, vurderer Jørgen Bæk Simonsen.

Han mener, at det ikke er nok til at tilfredsstille oppositionskræfterne, der mener, at tiltagene kommer for sent. I deres øjne kan præsident Assad umuligt blive siddende, efter de seneste måneders blodige uroligheder, der menes at have kostet mere end 6000 mennesker livet.

Vil vinde tid
Søren Schmidt, der er lektor på Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet, deler Bæk Simonsens vurdering:

- Ved at sende forfatningen til afstemning håber præsident al-Assad på at vinde tid til at slå oprøret ned. Det er et spil for galleriet, siger han.

Men syrerne ser forskelligt på situationen i landet. Assads støtter vil stadig se det faktum, at der nu rent faktisk er sat dato på en afstemning, som et tegn på, at han mener reformerne alvorligt.