Annonce:
Annonce:

Israel står bag seriedrab på atomforskere

Amerikansk tv-station afslører en dødelig forbindelse mellem israelsk efterretningstjeneste og iransk oprørsgruppe

Den iranske atomforsker Mostafa Ahamdi Roshan blev dræbt i januar, da to mænd på motorcykel placerede en magnetisk bombe på hans køretøj i Teheran. (Foto: AP)
Den iranske atomforsker Mostafa Ahamdi Roshan blev dræbt i januar, da to mænd på motorcykel placerede en magnetisk bombe på hans køretøj i Teheran. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

En række attentater mod iranske atomforskere bliver udført af en iransk gruppe, der er finansieret, trænet og udrustet af Israels efterretningstjeneste Mossad. Det rapporterer den amerikanske tv-station NBC.

Attentaterne, der har kostet mindst fem iranske atomfysikere livet siden 2010, er blevet udført med målrettede bombesprængninger.

Senest blev den fremtrædende videnskabsmand Mostafa Ahamdi Roshan slået ihjel i januar, da to mænd på motorcykel placerede en magnetisk bombe på hans køretøj i Teheran.

Ahmadi Roshan var chef for uranberigelse på Natanz-anlægget, hvor USA og Israel mener, at Iran er i færd med at udvikle atomvåben. Iran hævder, at atomprogrammet kun har fredelige formål.

Annonce:

Terror-stemplet
Ifølge NBC har den israelske efterretningstjeneste Mossad trænet medlemmer af den iranske gruppe Peoples Mujahedin of Iran (PMOI) til at udføre attentaterne. PMOI har siden 1980’erne bekæmpet præstestyret i Teheran.

To amerikanske embedsmand bekræfter over for tv-stationen, at Obama-administrationen har kendskab til samarbejdet, men ikke selv er involveret. Forbindelsen er ømtålelig i USA, som tidligere har stemplet PMOI som en terrorgruppe.

Læs: Iran vil lave film om kidnappet atomforsker

Både Israel og repræsentanter for PMOI afviser, at det står bag attentaterne i Iran.

– Beskyldningerne er fuldstændig forkerte, siger en talsmand for PMOI i en pressemeddelelse.

Dræbt af bombe
Andre angreb på iranske atomforskere tæller likvideringen af Massoud Ali-Mohammadi, der blev dræbt af en bombe uden for sit hjem i Teheran i januar 2010.

Senere samme år dræbte en bombe atomfysikeren Majid Shahriari og sårede Fereydoun Abbasi-Davani, der nu er leder af Irans Atomenergiagentur.

De iranske myndigheder har for nylig forstærket den personlige sikkerhed for alle, der har noget som helst med Irans atomprogram at gøre.

Læs mere om PMOI her og her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: