Flere døde børn i jordskælv

Mindst 43 mennesker har mistet livet ved et jordskælv i filippinerne. Flere af dem er børn. Skælvet målte 6,8 på richterskalaen

Jordskælvet på Fillipinerne har rystet befolkningen. (Foto: AP)
Jordskælvet på Fillipinerne har rystet befolkningen. (Foto: AP)

Et voldsomt jordskælv har kostet mindst 43 mennesker livet i den centrale del af filippinerne mandag.

Jordskælvet havde en styrke på 6,9 på richterskalaen og havde sit epicenter i provinsen Negros Oriental.

Landsbyen Planas og byen Guihulgan blev værst ramt af rystelserne, og der er sket store materielle ødelæggelser. Adskillige etagebygninger er styrtet sammen, og flere veje er ødelagte, siger forsvarsminister Benito Ramos.

Bygninger styrtet sammen
Blandt de dræbte er flere børn, der var på vej til skole, da skælvet indtraf. Men adskillige personer blev også dræbt i de sammenstyrtede bygninger, siger øjenvidner til lokale medier.

- Alle de omkomne har mistet livet, efter bygninger er styrtet sammen, siger Benito Ramos, som er chef for civilforsvaret.

I byen Cebu, som er et populært turistmål, søgte folk tilflugt på de øverste etager af byens hoteller efter rygter om, at en tsunami var på vej mod området.

- Der bliver sendt beskeder rundt om, at der er en tsunami på vej, så vi gør, hvad vi kan for at berolige folk, siger Barbi Patino, som er talsmand for hotellet Parklane International i Cebu.

Ingen tsunami
Myndighederne understreger da også, at der ikke umiddelbart er nogen fare for en tsunami.

Området blev mandag eftermiddag lokal tid ramt af flere efterskælv, hvoraf et målte 6,1.

Pedro Baldomino, som er studerende i byen, siger, at mange har forladt deres arbejdsplads efter et varsel om, at der er flere efterskælv på vej.

- Jeg spiste frokost, da jordskælvet ramte. Tallerkenerne klirrede, og folk gemte sig under bordene, siger han.

Filippinerne ligger på den 40.000 kilometer lange såkaldte ildring, som findes, hvor ocean- og kontinentalplader i Stillehavet mødes.

Ildringen bevæger sig som en hestesko fra New Zealand, videre langs Asiens østkyst - over havet til Alaska - og ned langs Nord- og Sydamerikas østkyst.

Langs ringen udløses mindst 80 procent af alle verdens jordskælv. De opstår, når den ene plade bevæger sig ind under den anden.