Amnesty: FN's våbenembargo i Darfur brydes

Rusland og Kina leverer våben til Darfur i Sudan på trods af FN's våbenembargo, siger Amnesty International.

Kinesiske kugler og russiske fly bliver brugt til at begå overgreb mod civile i Darfur i Sudan på trods af FN's våbenembargo. Det siger Amnesty International.

Organisationens udmelding kommer efter nye kampe mellem oppositionsgrupper og regeringstropper over det seneste år.

- Der har været målrettede og etnisk motiverede angreb på civile og vilkårlige og uforholdsmæssige luftangreb, der har medvirket til fortrængningen af omkring 70.000 mennesker fra deres landsbyer, siger Amnesty.

Rusland og Kina fortsætter med at levere våben og ammunition til Sudan på trods af tungtvejende beviser på, at det bliver brugt mod civile i Darfur i det vestlige Sudan, hvor oprøret mod regeringen begyndte i 2003.

- Kina og Rusland sælger våben til regeringen i Sudan vel vidende, at de vil blive brugt mod civile i Darfur, siger Brian Wood, der er militærekspert i Amnesty International.

Amnesty har fundet patronhylstre med kinesiske påskrifter, der indikerer, at de er blevet sendt til Darfur, efter våbenembargoen trådte i kraft i 2004.

- Sudan fik 36 nye Mi-24 helikoptere fra Rusland mellem 2007 og 2009, og leveringen af disse kampfly gør det muligt for regeringen af fortsætte luftangrebene på trods af et forbud fra FN, siger Amnesty.

Angreb på civile fra bevæbnede oppositionsgrupper i Darfur er også fortsat, men det har ikke været muligt at finde ud af, hvor deres våben stammer fra. Oprørerne siger selv, at de har taget dem fra regeringsstyrker.

FN's Sikkerhedsråd, hvor Rusland og Kina har vetoret, skal i næste uge tage stilling til sanktionerne mod Sudan.

Sudans præsident, Omar al-Bashir, er eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol i Haag for anklager om krigsforbrydelser og folkemord begået i Darfur.

FN vurderer, at mindst 300.000 er omkommet under konflikten i Darfur.