Syrisk militær eskalerer angreb

Den syriske by Homs er under voldsomt bombardement med blandt andet raketter. Mange meldes dræbt

Mindst 66 civile er dræbt under uroligheder og kampe forskellige steder i Syrien mandag og snesevis er såret, da regimet bombarderede byen Homs med mortergranater og angreb byen Zabadani nær hovedstaden, siger aktivister.

En korrespondent for det britiske BBC i Homs siger, at angrebet er det voldsomste, siden opstanden begyndte mod præsident Bashir al-Assads regime for 11 måneder siden.

Et øjenvidne, Danny Abdul Dayem, siger til BBC, at hæren for første gang anvender raketter, og at der var faldet over 300 i hans lokalområde. Husene, der bliver bombarderet, har ingen kældre.

De statslige medier oplyste, at tre soldater også blev dræbt af, hvad der blev kaldt en "bevæbnet bande" i den nordvestlige by Idlib.

Ifølge menneskerettighedsgruppen Syrian Observatory er mindst 42 dræbt i Homs alene, og antallet ventes at stige, da mange er hårdt såret og svæver mellem liv og død. Bombardementet af byen begyndte ved daggry.

Menneskerettighedsaktivister meldte også 10 dræbt ved byen Rastan. Samtidig blev der meldt om enkelte dræbte fire andre steder.

Oppositionsgrupper og aktivister siger, at der i weekenden blev dræbt mindst 200 civile ved en "massakre" i Homs, da flere bydele blev bombarderet med granater.

Urolighederne i Syrien har fået USA til al lukke sin ambassade i landet og Storbritannien til at kalde sin ambassadør i Damaskus hjem til samtale.

- Vi vil bruge vores resterende forbindelser med Syriens regime til at vise vores afsky over for de voldelige handlinger, som er uacceptable i en civiliseret verden, siger den britiske udenrigsminister, William Hague.

Staben på den amerikanske ambassade er trukket ud af landet, men præsident Barack Obama har understreget diplomatiets vigtighed.

Mens både USA og Storbritannien har taget dramatiske diplomatiske skridt, har USA beskyldt Kina og Rusland for at beskytte det syriske regime med deres veto i FN.