UK klar til krig: Truer med flådens farligste

Storbritannien sender flådens mest avancerede krigsskib til Falklandsøerne for at afskrække Argentina fra ny invasion

HMS Dauntless fotograferet i Miami. Skibet bliver sendt til Falklandsøerne, ifølge officielle militærkilder på en 'rutineopgave', der ikke har noget at gøre med de stigende spændinger mellem Argentina og Storbritannien at gøre. (Photo: Armando Raul Rodriguez/Crown Copyright)
HMS Dauntless fotograferet i Miami. Skibet bliver sendt til Falklandsøerne, ifølge officielle militærkilder på en 'rutineopgave', der ikke har noget at gøre med de stigende spændinger mellem Argentina og Storbritannien at gøre. (Photo: Armando Raul Rodriguez/Crown Copyright)

Spændingerne mellem Storbritannien og Argentina vokser, mens vi kommer tættere på 30 året for krigen om Falklandsøerne.

Som svar på Argentinernes blokade af øens fiskeskibe, sender den britiske krone flådens nyeste og mest avancerede våbentype på syv måneders udstationering i området.

Læs også:

Se også: - Send en atomubåd af sted!

Destroyeren HMS Dauntless er bygget til luftforsvar og kan ifølge en anonym forsvarskilde 'ødelægge samtlige kampfly i Sydamerika'.

Det skriver avisen The Telegraph.

Voldsomt våbenarsenal
- Det er en type 45 destroyer, der yder meget avanceret antiluftforsvar. I Storbritannien anser man det for at være det mest kraftfulde krigsskib, man har, siger forsvarsanalytiker Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

Han betegner skibets arsenal som 'meget voldsomt'.

Læs også:

Se også: Her er Navy SEALs nye flydende base

Derfor sender briterne et klart signal til Argentina om, at de ikke stiltiende vil finde sig i en ny invasion af Falklandsøerne.

- Begge stater synes at være skruet op i gear i deres retorik. Jeg har lidt svært ved at se, hvad man egentlig får ud af det her, med mindre man vil ind i en krig. Og det tror jeg ikke, der er nogen, der har lyst til, siger Lars Bangert Struwe til ekstrabladet.dk.

Snart 30 års jubilæum
Alligevel gør det sydamerikanske land stadig krav på øerne, som de mener tilhører dem.

- Argentina har jo aldrig glemt krigen. Det er noget, der smerter dem. Det er det helt sikkert, tilføjer han, men mener alligevel mest, at det handler om Argentinsk indenrigspolitik.

Læs også:

Se også: USA gør klar til 'rigtig krig'

Til april er det 30 år siden, at Argentina indvaderede den lille, golde øgruppe næsten 13.000 kilometer fra Englands kyst. 649 argentinere og 258 briter mistede livet, da jernlady Thatcher beordrede øerne generobret.

I modsætning til dengang er den britiske flåde i en sørgelig tilstand. Eksempelvis råder det gamle imperium ikke længere over store hangarskibe. Ifølge Lars Bangert Struwe er der først udsigt til det igen mellem år 2020 og 2030.

- Storbritannien har stadig en flåde. Den er ikker så stor, som den har været, men de kan stadig sende skibe på lange operationer, siger han og nævner selv krigsskibe som HMS Bullwark og HMS Illustrious.

1 af 2 HMS Dauntless. (Foto: Chris Ison/PA Photos/POLFOTO)
2 af 2 HMS Dauntless fotograferet i Miami. Skibet bliver sendt til Falklandsøerne, ifølge officielle militærkilder på en 'rutineopgave', der ikke har noget at gøre med de stigende spændinger mellem Argentina og Storbritannien at gøre. (Photo: Armando Raul Rodriguez/Crown Copyright)