Danmark lover 70 mio til afghanske styrker

Forsvarsminister Nick Hækkerup lover i Nato, at Danmark på ubestemt tid vil betale for afghansk sikkerhed

Danmark er klar til at betale i omegnen af 70 millioner kroner om året til den langsigtede finansiering af Afghanistans militær og politi.

Det har forsvarsminister Nick Hækkerup (S) fredag lovet sine kolleger på Natos forsvarsministermøde i Bruxelles.

I øjeblikket bærer USA 95 procent af de årlige udgifter på omkring 68 milliarder kroner til de afghanske sikkerhedsstyrker, ANSF.

USA har ifølge Hækkerup gjort det klart, at landet fortsat er klar til at betale tre fjerdedele af de 23 milliarder kroner, der skønnes at være den årlige pris efter 1. januar 2015, når Isaf-styrken formelt overgår fra kamp- til træningsindsats.

Men det kniber med at få styr på resten af finansieringen.

- Jeg har på Danmarks vegne sagt, at vi vil godt bære vores forholdsmæssige andel, siger Hækkerup og skønner, at det vil beløbe sig til 70 millioner kroner i en længere årrække.

Beløbet er ifølge forsvarsministeren ikke konkret clearet i Folketinget. Men han føler sig alligevel sikker nok på, at der vil være opbakning til det.

- Det ville være meget vovet af mig bare at sidde og skrive den slags penge ud. Jeg har ingen underskrevne dokumenter. Men jeg har sagt til amerikanerne, at Danmark bør bære sin del, siger Hækkerup.

Finansieringen af en eventuel fortsat dansk militær og civil tilstedeværelse i Afghanistan efter 2014 kommer oveni. Forsvarsministeren bemærker, at der er en udbredt misforståelse af, at Danmark trækker sig helt ud med udgangen af 2014.

- Vi ved ikke nu, hvad karakteren af vores tilstedeværelse er fra 2015, siger ministeren, som i forbindelse med mødet i Bruxelles har nævnt, at der kan blive tale om for eksempel danske helikoptere, kampvognsenheder, radarfolk og specialstyrker.

- Det er slet ikke klappet af, og jeg er ikke sikker på, at det er det, der er behov for, siger Hækkerup.

Forsvarsministeren regner med, at Folketinget det næste halve år skal forhandle om en ny Helmandplan indtil udgangen af 2014, mens planerne for 2015 og frem stadig er åbne.