Ekspert: Iranske fanger kan være pr-stunt

Syrisk hær hævder at have fanget syv iranske militærfolk. Det kan både være sandt og falsk, mener ekspert

Oprørsgruppen den Frie Syriske Hær (FSA) hævdede fredag at have taget syv iranske militær-officerer til fange i byen Homs.

- Det kan ligeså godt være løgn, som det kan være rigtigt, mener Søren Schmidt, Syrien-ekspert og ekstern lektor på Roskilde Universitetscenter, om den påstand.

- Men Iran er Syriens stærkeste, politiske allierede. Det, sammenholdt med at Iran har et langt mere avanceret militær end Syrien, gør, at det ikke er utænkeligt, at Iran har militærfolk i landet, påpeger han.

Lykkes det FSA at skabe troværdighed om de påståede iranske fanger, vil det alt andet lige være en torn i øjet på det syriske regime.

- Det vil være meget fordelagtigt for FSA at kunne gå ud og sige, at Iran intervenerer til fordel for styret, siger Søren Schmidt.

- På den måde vil det være med til at delegitimere det syriske styre, fordi Damaskus-styret så kan fremstilles som nogle, der går ærinder for det shiitiske Iran.

Konflikten i Syrien har ifølge Søren Schmidt også en sekterisk dimension, fordi styret i Syrien hovedsageligt baserer sig på den alawitiske minoritet, mens oprørerne i højere grad repræsenterer det sunni-muslimske flertal.

Alliancen mellem Syrien og Iran har varet lige siden 1980, hvor Iran var i krig med Irak. Irak er nabostat til Syrien, og på grund af Syriens konflikter med Irak, valgte de at gå ind og støtte Iran i krigen.

- Det er en meget tæt alliance, der gælder på alt, siger Søren Schmidt.

- Lige fra at Iran giver Syrien penge, til at man godt kan forestille sig, at Syrien ville komme under en atom-sikkerhedsparaply, hvis Iran skulle få en atombombe, på samme måde som vi er under USA's sikkerhedsparaply.

De syv iranere blev anholdt i byen Homs, der har været skueplads for nogle af de hårdeste sammenstød mellem demonstranter og den syriske hær.