Passagerer dårligt forberedt på Costa-katastrofe

Et stykke papir med anvisninger om, hvor redningsbåde og redningsveste befandt sig var eneste sikkerhedsgennemgang for passagererne, siger danskere

Costa Concordia nåede ikke at afholde evakueringsøvelse før skibet var sunket. (Foto: AP)
Costa Concordia nåede ikke at afholde evakueringsøvelse før skibet var sunket. (Foto: AP)

Både sikkerheden og personalets håndtering af situationen har været under kritik, efter krydstogtsskibet Costa Concordia natten til gik på grund ud for Italiens vestkyst med 4200 personer om bord.

Passagerer har fortalt nyhedsbureauet AP, at besætningsmedlemerne ikke havde givet grundige instrukser i, hvordan skibet skulle evakueres og det er kommet frem, at selskabet bag Costa Concordia, Costacruises, har to andre forlis i bagagen inden for de seneste fire år.

LÆS:

Se også: Katastrofe var tredje forlis for rederiet

Ifølge en af de danske øjenvidner, som var passager på skibet, blev sikkerhedsforanstaltningerne ikke gennemgået så grundigt, som han har oplevet på tidligere rejser:

- Vi har for eksempel tidligere været på cruise i USA, hvor vi alle sammen blev gennet op på dækket og op at se den redningsbåd, vi skulle med, hvis der skete noget. Det var der ikke den her gang: Vi fik udleveret et kort hvor der stod, hvilken redningsbåd vi skulle på, og det var det, siger Peter Christensen til ekstrabladet.dk.

En evakueringsøvelse med de ombordværende var faktisk planlagt, skriver AP. Men øvelsen var først skemasat til at finde sted klokken 17 lørdag eftermiddag, og skibet nåede altså at synke inden da.

LÆS:

Related content

Båden kurede ned langs siden
Efter ulykken var indtruffet og de fire danskere kom op på dækket, var den side, hvor deres redningsbåd var fortøjret, allerede under vand, så den kunne ikke benyttes. De måtter derfor se sig om efter en anden ledig redningsbåd.

Da de fandt frem til en redningsbåd, hvor de kunne være, hældede skibet så meget, at båden ikke kunne fires ned i vandet.

- Vi kurede ned af skibssiden, og det var ikke så sjovt, for der kippede redningsbåden meget kraftigt et par gange. Der var vi bange for, at den skulle kippe helt rundt med os, så vi ville ende i vandet, siger en anden af de fire danskere, Lene Mattesen, til ekstrabladet.dk.

LÆS:

Krig & katastrofer - 14. jan. 2012 - kl. 16:41 Søfartschef: Menneskelig fejl bag forlis

LÆS:

Se også: Krydstogtsulykke koster milliarder

Det lykkedes dog at få redningsbåden i vandet og komme ind til den lille ø Giglio nær kysten. Her måtte de evakuerede, nogle af dem kun iført nattøj eller slåbrok, vente i flere timer, indtil de blev hentet af færger som kunne sejle dem ind til kysten.

- Der var ingen information: Vi stod bare på kajen og ventede, og der var ikke noget læ eller nogen hjælp at få. Ud på morgenstunden kom der nogle færger og sejlede os ind til fastlandet. Der var alting velorganiseret, Røde Kors holdt og ventede, vi fik tæpper og blev fragtet videre hen i en gymnastiksal, og er så blevet kørt til Rom her til aftenen, siger Lene Mattesen.

Tre personer er foreløbig fundet omkommet, mens 43 personer meldes savnet. Knap 40 personer er kvæstet, heraf fem alvorligt.

LÆS:

112 - 14. jan. 2012 - kl. 12:35 Krydstogtskib kæntret: Hvordan kunne det ske?

1 af 2 Passagererne havde kun på et kort fået vist, hvor deres redningsbåde befandt sig. (Foto: AP)
2 af 2 Costa Concordia nåede ikke at afholde evakueringsøvelse før skibet var sunket. (Foto: AP)
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen