Det var ikke bataljonen i Irak, men derimod ledelsen i det danske forsvar, som gav ordre til danske soldater om at lade irakiske sikkerhedstyrker og britiske soldater tage fanger under danske militære operationer for at undgå det juridiske ansvar. Det skriver Politiken.
Det skete på trods af, at man fra forsvarets side vidste, at der foregik tortur på irakiske politistationer.
Det viser et hidtil fortroligt bilag til et magtanvendelsesdirektiv, som Forsvarskommandoen udstedte i august 2004, som Politiken er kommet i besiddelse af.
LÆS OGSÅ:
DF’er: OK, at overlade fanger til torturHer bliver der opfordret til, at man fra dansk side skal tørre ansvaret af på irakerne i tilfælde af fælles operationer og kalde det for en 'selvstændig irakisk anholdelse – og ikke en overdragelse af tilbageholdte fra danske styrker til irakiske myndigheder'.
Dermed kunne danske soldater undgå at tage, det juridiske ansvar for fangerne. Det samme var tilfældet i dansk samarbejde med britiske soldater i Irak.
Overrasket forsvarsminister
Oplysningerne om, at retningslinjerne kom direkte fra Forsvarskommandoen, kommer bag på forsvarsminister Nick Hækkerup fra Socialdemokraterne:
- Det er regeringens og min opfattelse, at hvis det får karakter af en omgåelse af reglerne, er det ikke i orden, siger han til Politiken.
LÆS OGSÅ:
Ministerium holdt fangemishandling hemmeligMilitærekspert Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet mener, at den øverste ledelse i forsvaret har haft viden om irakisk tortur:
- Man laver netop den procedure med henblik på at unddrage sig ansvaret for noget, som man godt kan se lugter. Det er hele pointen, siger han.
Rapport om mishandling af fanger
Ifølge internationale konventioner må lande ikke medvirke til fangeudlevering, hvis fangerne kan blive udsat for tortur.
Men allerede i 2004 havde man i militærledelsen viden, om at der foregik tortur på irakiske politistationer.
Blandt andet stod der i en rapport til forsvarsledelsen og Forsvarsministeriet:
- Det var jo makabert. Knuste tænder, slag med knipler og stænger. Fingre var ødelagte, og de var brændemærket. Det så vi, når de tog skjorterne af.
LÆS OGSÅ:
S er vrede over sløring af fangetorturDa Forsvarsudvalget i 2004 bad daværende forsvarsminister Søren Gade (V) om at udlevere en tilsynsrapport, overstregede ministeriet oplysninger om mishandling, med en henvisning om at det kunne skade samarbejdet med irakerne.
Nick Hækkerup tøver ikke med at kritisere den tidligere ministers praksis:
- Hvis det er rigtigt, at Folketinget ikke har fået de nødvendige oplysninger, kan det være i strid med ministeransvarlighedsloven, og det fører over i Rigsretten. Men min erfaring siger mig, at der er et stykke vej fra, at det er en principiel mulighed, og til, at det sker, siger han til Politiken.
Information skriver også i dag, at tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen kan have en prekær rolle i sagen.
Den 5. maj 2004 spurgte SF's daværende forsvarsordfører, Villy Søvndal, i en debat i Folketingssalen vedrørende fanger i Irak, om Anders Fogh Rasmussen kunne garantere, at regeringen fremover ville 'videregive oplysninger om tortur, hvis regeringen bliver bekendt med, at det forekommer'.
Hvortil den tidligere statsminister og nuværende generalsekretær for NATO svarede:
- Ja, det kan jeg garantere hr. Villy Søvndal for. Skulle vi komme i besiddelse af sådanne oplysninger, vil vi selvfølgelig ikke tøve med at videregive dem, sagde han ved den lejlighed.