De to svenske journalister, der har siddet varetægtsfængslet i Etiopien siden juli er netop blevet dømt ved højesteretten i Addis Ababa. Det skriver Expressen.
Tremandsjuryen skulle tage stilling til om de to journalister var skyldige i terrorhandlinger og illegal indrejse i landet.
Omkring klokken ni kom svaret: Journalisterne var skyldige i begge dele.
Straffen vil blive udmålt den 27. december og rammen går helt op til 25 års fængsel.
Statsanklageren har krævet 18 års fængsel.
Inden dommen håbede mange, at de to journalister 'bare' ville blive dømt for ulovlig indrejse
- Det har været antydet, at det kunne blive en mildere dom, altså ulovlig indrejse. Men vi tør ikke spekulere, sagde Kjell Persson, der er far til den netop dømte journalist Johan Persson, til Expressen inden dommen faldt.
Var i selskab med oprørsgruppe
De to svenskere, Martin Schibbye og Johan Persson, krydsede grænsen til Etiopien fra Somalia i selskab med en gruppe krigere fra oprørsgruppen ONLF, da de var i færd med at researche til en kritisk artikel om svenske olieinteresser i Ogaden-området.
Journalisterne blev efterfølgende såret i sammenstød med sikkerhedsstyrker, hvor 15 oprørere blev dræbt.
Statsanklageren i Etiopien sigtede dem for at 'støtte og fremme terrorisme' og for at deltage i terrorvirksomhed.
Etiopien betragter oprørsgruppen ONLF, som svenskerne angiveligt har kontakt med, som en terrororganisation. For nylig har regeringen vedtaget love, der gør det ulovligt at støtte gruppens aktiviteter, skriver det svenske nyhedsbureau TT.
Skrev på historie om udenrigsminister
I hjemlandet har der været rejst stor kritik af den svenske udenrigsministers rolle i forbindelse med arbejdet på at få frigivet de to journalister. Historien som Martin Schibbye og Johan Persson arbejdede på handlede nemlig om det svenske olieselskab Lundin Petroleum, hvor udenrigsminister Carl Bildt tidligere var bestyrelsesmedlem og dermed muligvis medansvarlig i lyssky aktiviteter, som selskabet stod bag i den primitive Ogaden-provins tæt på Somalia.
ekstrabladet.dk følger sagen...