Annonce:
Annonce:

Frugtsælgeren der startede revolutionen

En ung nyuddannet tunesier, der nægtede at blive en del af 'arbejdsløshedshæren, nåede aldrig at opleve konsekvenserne af sit en-mandsoprør

Ex-præsident Ben Ali og hans folk besøger den 26-årige frugtsælger Muhammed Al Bouazizi, der satte ild til sig selv i protest over samfundsvilkårerne i Tunesien. (Foto: Handout fra den tunesiske regering/Getty)
Ex-præsident Ben Ali og hans folk besøger den 26-årige frugtsælger Muhammed Al Bouazizi, der satte ild til sig selv i protest over samfundsvilkårerne i Tunesien. (Foto: Handout fra den tunesiske regering/Getty)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Én person har spillet en central rolle i det komplicerede og dramatiske tunesiske oprør, der i den seneste måned har hærgret landet.

Læs: Midlertidig præsident indsat i Tunesien

Oprøret startede, da den 26-årige Muhamed Al Bouazizi, ydede det ultimative offer, for at at råbe den tunesiske regering og samfund op.

Den 26-årige nyuddannede akademiker Al Bouazizi gik direkte fra universitetet til arbejdsløshed - en skæbne han deler med tusindsvis af andre veluddannede i Tunesien.

Men Muhamed Al Bouazizi nægtede at lade sig indskrive til i det, som tuneserne kalder 'arbejdsløshedshæren', og startede derfor en ny karriere som frugtsælger i Sidi Bouzids gader i det centrale Tunesien.

Læs: Tunesien indfører undtagelsestilstand

Annonce:

Men hans forsøg på at tjene til føden blev brat stoppet af tunesisk politi, der beslaglagde Bouazizis varer med den begrundelse, at han ikke havde nogen gadesælger-licens.

Hvad, der herefter præcis skete, er uvist, skriver CNN Arabic.

Men det ændrede den tunesiske historie for altid.

Hån, latter og ydmygelse
Nogle kilder fortæller, at politiet slog og ydmygede den unge sælger. Andre at Muhamed Al Bouazizi klagede til et arbejdsløshedscenter over situationen, men blev mødt af hån og latter.

Hvad end hans motivation var, så valgte Muhamed Al Bouazizi at gennemvæde sin krop med benzin og sætte ild til sig selv på åben gade foran en regeringsbygning i byen Sidi Bouzid den 17. februar 2010.

Det var gnisten, der tændte op for et af de største oprør i et islamisk land nogensinde.

Læs:Danske turister bliver evakueret

Al Bouazizi overlevede i første omgang - og blev indlangt i 18 dage på et hospital i Tunis, med hvad der skulle vise sig at være fatale brændsår.

Annonce:

Fosøgte at slå oprøret ned
Præsident Zine El-Abidine Ben Ali, der nu er flygtet i eksil til Saudi Arabien, besøgte endda den 26-årige Al Bouazizi på hospitalet.

Et officielt billede blev taget, i et forsøg på at slå oprøret ned og vise, at den tunesiske regering bekymrede sig og ham og den frustrerede tunesiske ungdom.

Menneskerettighedsforkæmpere forklarer, at Muhammed Al Bouazizi er blevet et symbol for alle de nyuddannede arbejdsløse unge tunesere, der føler, de ingen fremtid har.

Døde af sine kvæstelser
Al Bouzizi bliver betegnet som en katalysator for den vrede og afmagt blandt unge tunesere, der senere udmøntede sig i voldsomme politiske optøjer i hele landet.

Men Muhamed Al Bouazizi nåede aldrig at opleve oprøret mod de økonomiske og samfundsmæssige tilstande i landet.

Han døde af sine kvæstelser den 4. januar 2011 - 10 dage senere flygtede den væltede præsident Ben Ali og hans familie til Saudi Arabien.

Annonce:

Flygter for et bedre liv
Hvert år flygter tusindvis af unge mænd og kvinder fra regionen og illegalt til Europa - i et desperat forsøg på at få et bedre liv.

De kalder sig selv 'harrka' - de brændende - fordi de i det øjeblik, de er kommet ind over grænsen, brænder deres pas og dokumenter, for at undgå at blive sendt tilbage.

Mange tunesere ser nu Muhammed Al Bouazizi som den ultimative 'harraka' - den brændende - men på sin egen måde.

<br /><small>Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&amp;hl=da&amp;t=h&amp;msa=0&amp;msid=214962296763018290585.000499f950ca1e79f2012&amp;ll=36.491973,10.327148&amp;spn=6.181285,9.338379&amp;z=6&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Frugtsælgeren, der startede den tunesikse revolution i Sidi Bouzid</a> på et større kort</small></p>

Annonce:
Annonce:
Annonce:
BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: