Soldater raser over sigtelse mod major

- Jeg havde gjort det samme, siger den soldat, som afløste kollega, der sigtes for at have skudt på civile.

Sigtelsen mod en dansk officer vækker vrede blandt danske soldater. (Foto: Thomas Sjørup)
Sigtelsen mod en dansk officer vækker vrede blandt danske soldater. (Foto: Thomas Sjørup)

Auditørkorpset anklages nu for uanstændig behandling af den major og kompagnichef, der for nylig blev kaldt hjem fra Afghanistan, sigtet for at have overtrådt reglerne for magtanvendelse

Berlingske skriver, at behandlingen af den sigtede major, A.D., vækker vrede i hans kompagni, Charlie-kompagniet fra Jyske Dragonregiment, der bemander forposterne mod Taliban i Helmand-flodens grønne zone.

- Jeg har de samme beføjelser som A.D., og jeg havde gjort akkurat det samme, siger kaptajn Casper B. Pedersen, der har overtaget ledelsen af kompagniet efter sin chef.

Se også: Auditør: Derfor kulegraver vi drabssag

A.D. er sigtet i sagen, fordi han 23. oktober beordrede et missil affyret mod en gruppe afghanere, som han antog for talibanere i færd med at grave en sprængladning ned.

Senere viste det sig, at afghanerne muligvis var civile i lovligt ærinde. Én døde og to blev såret under angrebet.

Efter de oplysninger, der foreligger fra majorens forsvarsadvokat og officerernes fagforening, beordrede majoren, at gruppen af afghanere skulle angribes.

Han tog beslutningen efter samråd med en efterretningsofficer og en militærjurist, da billeder viste, at afghanerne gravede i jorden efter samme mønster, som anvendes, når Taliban placerer vejsidebomber og lægger ledninger ud, der skal udløse dem.

Se også: Dansk soldat sigtes for drab på civile

Nedgravede sprængladninger er langt den største trussel mod de danske soldater i Helmand, hvor de har krævet adskillige soldater deres liv og førlighed.

Sagen kom til offentlighedens kendskab 30. november.

Da blev sigtelsen også kritiseret af advokat Torben Koch. Han tager sig af advokat-opgaver for officerer i Danmark og har også den aktuelle sag.

- Han gør det, vi har sendt ham derned for, sagde Torben Koch dengang til Ritzau.

Advokaten beskrev kompagnichefen som "formentlig én af de mest erfarne soldater, vi har sendt i krig på noget tidspunkt overhovedet".

Seneste
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen