Islamister har besat Dansk Flygtningehjælp

Islamiske al-Shabaab har erklæret Dansk Flygtningehjælp og andre hjælpeorganisationer for uønsket i Somalia

Flere internationale nødhjælpsorganisationers kontorer i Somalia blev mandag indtaget af den somaliske islamiske bevægelse al-Shabaab, deriblandt to af Dansk Flygtningehjælps lokale kontorer.

Islamisterne erklærer, at 16 nødhjælpsorganisationer, der i øjeblikket arbejder med humanitær bistand i syd og central Somalia, er uønskede.

Dansk Flygtningehjælps to lokale kontorer ligger i Beledweyne og Bulo Burte.

- Al-Shabab har indtaget vores kontorer. Det er ret udramatisk, men det forhindrer os desværre i at udføre vores arbejde i de ramte områder lige nu, forklarer Ann Mary Olsen, chef for Dansk Flygtningehjælps Internationale afdeling.

Også børnehjælpsorganisationen Unicef blev mandag stormet af bevæbnede mænd fra Al-Shabab.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp kommer Al-Shabaabs aktion uventet, men på et tidspunkt, hvor flygtningehjælpen i forvejen er i gang med at nedjustere sine aktiviteter flere steder i det sydlige og centrale Somalia.

Det sker på grund af den forværrede sikkerhedssituation i regionen.

I oktober blev to medarbejdere ved Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling, den 60-årige dansker Poul Hagen Thisted og 32-årige amerikaner Jessica Buchanan, bortført i det nordlige Somalia.

Mindst 10 bevæbnede mænd kidnappede dem, da de var på vej mod lufthavnen efter et projektbesøg i Galkayo i det centrale Somalia.

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet på Afrikas Horn siden 1998. Her uddeler de blandt andet et dagligt måltid mad til over 100.000 mennesker og sørger for beskyttelse og tag over hovedet til nødlidende i Somalias hovedstad, Mogadishu.